Woonbond: Huurprijsstijging boven inflatie blijft fors

Woonbond: Huurprijsstijging boven inflatie blijft fors

Gepubliceerd op:

De huurstijgingen vielen dit jaar lager uit dan de voorgaande jaren. Vooral de lage inflatie speelde daar een grote rol in, blijkt uit cijfers van CBS. Die was met 1% maar liefst 1,5% procent lager dan vorig jaar. De huurverhogingen boven inflatie dalen veel minder hard en blijven daarmee ook dit jaar fors, zo stelt de Woonbond.

De gemiddelde huurverhoging bij sociale huurwoningen bedroeg 2,6%. Met een vergelijkbare inflatie als vorig jaar had de huurverhoging voor sociale huurwoningen 4,1% geteld. Wel is er minder vaak de maximale huurverhoging gevraagd dan in 2014.

 

De gemiddelde huurstijging voor de gereguleerde sector lag, op 2,6%. “Gezien de lage inflatie is de huurverhoging nog steeds fors”, stelt Woonbonddirecteur Ronald Paping. Volgens de Woonbond laat dit zien dat maatregelen om de huurverhogingen aan banden te leggen hard nodig zijn. In juni sloten de Woonbond en corporatiekoepel Aedes een sociaal huurakkoord met een flinke beperking van de huurprijsstijging. Volgens het sociaal huurakkoord kunnen de huren in 2016 maximaal gemiddeld 1% boven inflatie stijgen. Minister Blok heeft al laten weten het akkoord grotendeels over te willen nemen.

 

Nieuwe huurders liepen opnieuw tegen hoge huurprijsstijgingen aan. Vrijkomende huurwoningen stegen gemiddeld maar liefst 9,9% in prijs bij bewonerswissel. De huurprijsstijging bij vrijgekomen woningen maakte 0,7% van de gemiddelde huursomstijging uit bij corporaties.

 

Binnenkort debatteert de Kamer over het sociaal huurakkoord. Blok wil beleggers met bezit in de sociale sector een status aparte geven. Zij mogen de huren met 2,5% boven inflatie laten stijgen. De Woonbond is fel tegen deze uitzondering voor beleggers. Huurders in de commerciële sector betalen vaak al meer huur voor een woning van minder kwaliteit. Met het voorstel van Blok zal dit volgens de Woonbond nog verder scheefgroeien.

Een greep uit ons leveranciersregister

Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...
Alvast
Alvast: leegstand in capabele handen. Alvast is een snel groeiende leegstandbeheerder ...
GOM Schoonhouden BV
Gom: jouw schoonmaakpartner bij woningcorporaties ...