Woonbedrijf start pilot met minder licht

Woonbedrijf start pilot met minder licht

Gepubliceerd op:

De ‘Groene Long’, een groot park in de wijk Geestenberg in Eindhoven, wordt na zonsondergang door straatlantaarns verlicht. Woningcorporatie Woonbedrijf heeft onderzoek laten doen naar de invloed van het licht op de natuurlijke omgeving. Ontwerpbureau Studio 1:1 - dat het onderzoek uitvoerde - ontwierp De Nachtvlinder: een informatieve beplakking op de 17 lantaarnpalen in ‘de wijk.

Straatverlichting is goed voor het veiligheidsgevoel, maar nadelig voor planten en dieren. Zij hebben, net als mensen, een bioritme dat reageert op licht en donker. Door het licht van de straatlantaarns wordt dat verstoord. Een heel duidelijk voorbeeld hiervan zijn de insecten en nachtvlinders die gefixeerd rond het licht blijven cirkelen

Met de oplossing van Studio 1:1 wordt de kap van de lamp afgeplakt met een groen ‘informatief patroon’. Op de paal ziet de voorbijganger informatie over verschillende families nachtvlinders, die door onder andere lichtvervuiling worden bedreigd. Door de beplakking neemt de lichtintensiteit af. De pilot duurt een half jaar om daarna naar de reacties en gevolgen te bekijken.

“Voor Woonbedrijf is duurzaamheid meer dan alleen maar duurzaam bouwen, het isoleren van woningen en het opwekken van schone energie. Naast het isoleren van de woningen, mogen we een belangrijke factor niet vergeten: de omgeving waar die woningen in staan. De woning staat, en onze klant woont in een eco-systeem. Als dat eco-systeem niet op orde is, dan krijgen we te maken met oververhitte steden (en wijken), met wateroverlast en met plekken waar belangrijke diersoorten geen plek meer hebben.” aldus Rob Bogaarts, districtsmanager Tongelre en portefeuillehouder Duurzaamheid bij Woonbedrijf.

Ook de gemeente Eindhoven, eigenaar van de lantaarnpalen, werkt graag mee. Gebiedscoördinator stadsdelen Tongelre en Woensel-Zuid, Ursula Gerritsen van de Gemeente Eindhoven: “We ondersteunen dit project in de openbare ruimte vanwege de raakvlakken met het beleid wat Gemeente Eindhoven voert op het gebied van Groen en Duurzaamheid. Het is een creatief en vooruitstrevend initiatief om bewoners in de wijk bewust te maken van hun eigen leefomgeving en de effecten van bijvoorbeeld licht op de biodiversiteit in dit mooie stukje groen in Eindhoven. Daarnaast hecht de gemeente er belang aan dat juist de bewoner zelf meegenomen wordt in dit project.”

Een greep uit ons leveranciersregister

Zegwaard Rioolbeheer
Zegwaard Rioolbeheer werkt voor verschillende woningcorporaties onder het concept ...
Zoontjens
Meer dan honderd jaar werken in de bouwsector heeft voor dakspecialist Zoontjens geleid tot een schat aan ...
KiesZon
Van dak naar duurzame energiecentrale ...