Woningcorporaties voortrekker in energiebesparing

Woningcorporaties voortrekker in energiebesparing

Gepubliceerd op:

Woningcorporaties vervullen duidelijk een voortrekkersrol in het energiezuiniger maken van woningen. Dat compliment deelde minister Blok onlangs uit tijdens een debat van de Groene Huisvesters. Het rijk komt verhuurders de komende jaren tegemoet met een pot van 400 miljoen euro voor energiebesparende maatregelen.

Woningcorporaties hebben zichzelf als doel gesteld om de bestaande woningvoorraad op te waarderen tot een energielabel B in 2020. Daartoe investeren ze flink – geheel tegen de stroom in – in energiebesparende maatregelen. De Groene Huisvesters is een groep van zo’n twintig bestuurders van woningcorporaties met een voortrekkersrol in energiebesparing, ondersteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Aedes. De club debatteerde onlangs met minister Blok over ontwikkelingen, vorderingen en prestaties op het gebied van duurzaamheid. Blok gaf de corporaties daarbij een compliment voor hun inzet en beloofde de komende jaren vanuit het energieakkoord concrete acties te ondernemen om energiebesparing te stimuleren. Met 400 miljoen euro aan subsidies, een revolverend fonds energiebesparing voor de huursector en een aanpassing van de servicekosten om energienotaloze woningen mogelijk te maken. Dat kan de sector goed gebruiken.
Corporaties zijn hard op zoek naar rendabele renovatie- en financieringswijzen in de uitrol van verduurzaming. Zo is een groep van zes corporaties, verenigd in de Stroomversnelling, het op een eigen wijze gaan uitpakken. Ze werken samen met bouwers aan het energienotaloos maken van 11.000 woningen tot 2018. Door een speciale constructie komt het geld van de energierekening via de corporatie in de investeringspot voor energieneutrale woningen.

Prins Maurits van Oranje noemde als spreker tijdens het debat de optie van passief renoveren. Hij haalde daarbij het voorbeeld aan van het project Built4U, een totaalconcept waarmee woningen tot passiefwoning gerenoveerd worden. Vooral de uitvoerbaarheid krijgt veel aandacht in het project, want daar lopen volgens hem veel projecten op stuk.

Bron: vastgoedjournaal.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Vastgoed Business School
Vastgoed Business School biedt diverse opleidingen ...
Itho Daalderop
Itho Daalderop staat voor innovatieve producten en systemen, die een bijdrage leveren aan een comfortabel ...
Thercon
Heating. Cooling. Caring ...