Woningcorporaties Utrecht realiseren 490 woonstudio’s in gemengde woonvorm

Woningcorporaties Utrecht realiseren 490 woonstudio’s in gemengde woonvorm

Gepubliceerd op:

Utrecht krijgt een bijzonder woonproject. In Leidsche Rijn worden 490 studio's gebouwd waar verschillende doelgroepen zelfstandig wonen en met elkaar een buurtgemeenschap vormen. Woningcorporaties Mitros en Portaal starten de werving voor deze gemengde woonvorm, met de naam Place2BU. De kracht van het woonproject is dat jongeren, statushouders en mensen uit de maatschappelijke opvang naast elkaar komen te wonen en elkaar verder brengen.

Place2BU bestaat uit vier woongebouwen met in totaal 490 zelfstandige studio's van 21m2. Iedere gang krijgt een eigen gemeenschappelijke ruimte om samen te koken, te eten of andere activiteiten te ontplooien. Per gang worden ook twee zogenaamde gangmakers aangesteld. Deze bewoners zijn de trekkers van het ‘bouwen’ van de gemeenschap op de gang. Zij houden daarnaast een oogje in het zeil. In de doelgroepen wordt een balans gezocht tussen jongeren, statushouders (mensen met een verblijfsvergunning) en mensen uit de maatschappelijke opvang die eraan toe zijn om (weer) zelfstandig te wonen. Samen vormen zij een community waarin mensen met verschillende achtergronden bouwen aan een volgende stap in hun leven.

Locatie Overtuin
Het eerste woongebouw wordt nu opgebouwd. De studio's worden kant-en-klaar gemaakt in de fabriek en in rap tempo neergezet op het terrein Overtuin in Leidsche Rijn. Dit is de plek waar voorheen de tijdelijke concertzaal van Vredenburg stond, tussen de gele brug en de nieuwe fietsbrug naar Oog in Al. De eerste woningen van Place2BU worden naar verwachting in mei opgeleverd. De rest van de woningen volgt in de loop van de zomer.

Werving en selectie
De werving en selectie start nu via de website www.place2BU.nl. Geïnteresseerde jongeren kunnen zich via deze website inschrijven voor een woning. Bij de selectie wordt sterk gelet op de motivatie van de jongeren. Het is de bedoeling dat zij samen met de andere bewoners een aantal uren per week een bijdrage leveren aan de opbouw van de buurtgemeenschap. Dit kan bijvoorbeeld door een buurjongen te helpen bij het leren voor de inburgeringstoets of door de buurvrouw te leren om haar eigen administratie op te zetten.

Statushouders
Een andere groep bewoners zijn statushouders; jongeren met een verblijfsvergunning die een nieuw leven in Nederland gaan opbouwen. De statushouders worden voorgedragen door het COA en begeleid door Vluchtelingenwerk. Bijzonder aan Place2BU is dat er ook woningen beschikbaar komen voor mensen afkomstig uit de maatschappelijke opvang. Ook zij zijn (weer) toe aan zelfstandig wonen. De bewoners uit deze groep worden onder andere voorgedragen en begeleid door Lister, de Tussenvoorziening en het Leger des Heils.

Gemengde woonvorm
Alle bewoners van Place2BU bevinden zich op een schakelmoment in hun leven: klaar met de studie, klaar om aan de slag te gaan met integratie in de Nederlandse samenleving of werkend aan de opbouw van een sociaal leven. Dat is wat alle bewoners gemeen hebben: samen een buurtgemeenschap vormen, waarin alle ruimte is om jezelf te zijn en je verder te ontwikkelen. Portaal heeft meerdere van dit soort gemengde woonvormen gerealiseerd. Majella Wonen is een recent project waarin bewoners elkaar ook samen verder brengen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...
BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...
Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...