Snel schakelen bij zonnepanelen: voorkom aanbesteden

Snel schakelen bij zonnepanelen: voorkom aanbesteden

Gepubliceerd op:

Veel woningcorporaties sluiten zich aan bij het samenwerkingsverband van Wocozon. De reden is dat Stichting Wocozon meer dan alleen de (inkoop)kracht van zo’n 45 woningcorporaties bundelt. Aanbesteden op zonnepanelen werkt namelijk niet. Het is zelfs contraproductief, waardoor sociale middelen niet verantwoord worden besteed. Wocozon doet het anders.

Vanuit de wetenschap is bekend dat aanbesteden op laagste prijs voor complexe producten contraproductief is. Een partnerselectie op dialoog en gedeelde visie en missie geeft de beste resultaten. Voor zonnepanelen geldt dat ook. Zonnepanelen hebben een levensduur van 20 jaar of langer, inclusief de benodigde monitoring, beheer en onderhoud. Daarbij komt dat zonne-energie complex is qua kwaliteit, techniek en veiligheid met steeds wijzigende specificaties, regelgeving en wetgeving. Dit in combinatie met de veranderende rol van woningcorporaties in de energietransitie en de huidige energiecrisis, maakt dat zonnepanelen geen standaard commodity is. Aanbesteden werkt daarom niet.

Geleerde lessen uit de praktijk
De afgelopen 10 jaar heeft Wocozon gezien wat gebeurt bij aanbestedingen bij commerciële partijen. Elke twee tot drie jaar wordt getenderd op de laagste prijs. Alleen de nieuwkomers worden voorzien van zonnepanelen; mutaties of spijtoptanten vallen buiten de boot. Vanwege de lage prijs wordt bezuinigd op veilige arbeidsomstandigheden en veilige zonnepaneelconstructies en installaties. Ook wordt ingeleverd op kwaliteit van de systemen en scholing. Er is geen serviceorganisatie, geen monitoring backoffice met analyses en geen VCA** installatiebedrijven, maar ZZP-teams. Targets halen en verkoop van aandelen aan private equity partijen of energiebedrijven is het doel. Woningcorporaties en hun huurders hebben hier geen baat bij.

Langetermijnvisie met voordeel
Woningcorporaties die aansluiten bij Stichting Wocozon kunnen voor hun huurders echt iets betekenen. Alle bij Wocozon aangesloten woningcorporaties bepalen samen de koers van stichting Wocozon. Ze hoeven niet zelf alle expertise in huis te hebben want Wocozon is hun duurzaamheidspartner met daadkracht, expertise en innovatievermogen die zich exclusief inzet voor woningcorporaties. Een woningcorporatie kan ook sneller schakelen, omdat een traditionele aanbesteding niet nodig is want bij Wocozon zijn alle krachten al gebundeld.

Uiteindelijk kiezen ze voor Wocozon
Met 10 jaar ervaring weet Wocozon wat er speelt, wat belangrijk is en voor welke grote uitdadingen een woningcorporatie staat. Wocozon kent als geen ander de energiewetgeving, de woonopgave en de technische kant van verduurzamen. Dat gaat van zonnepanelen tot het slim inzetten van warmtepompen. Wocozon is daarmee echt een professionele energie- en innovatiepartner voor woningcorporaties. Vanuit oprechte betrokkenheid bij de sociale huursector maakt Wocozon het verschil. Door bovendien de inkoopvraag van alle aangesloten woningcorporaties te bundelen, zit het met de prijs sowieso goed. Er zit immers een groot verschil tussen het inkopen van 1.000 of 30.000 installaties.

Maak kennis met Wocozon
Voorkom het traject van het traditionele aanbesteden: maak op tijd kennis met de mogelijkheden van Wocozon. Dus bel of mail als u hulp nodig heeft bij de verduurzaming van uw laag- en hoogbouw of denkt aan nieuwbouw. Wocozon maakt het voor woningcorporaties een stuk makkelijker.

www.wocozon.nl
085 - 744 10 58
woningcoroporaties@wocozon.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

SmartDocuments
SmartDocuments is van de grond af aan gebouwd om de documentcreatie te automatiseren ...
Smart Twin
Smart Twin helpt met het toekomstbestendig beheer van de vastgoedportefeuille ...
GND Garantiedeuren
GND Garantiedeuren biedt opdrachtgevers en afnemers al meer dan 35 jaar zekerheid ...