Nieuw concept voor woningcorporaties: Buurblok

Nieuw concept voor woningcorporaties: Buurblok

Gepubliceerd op:

Bouwgroep Dijkstra Draisma en Wocozon lanceerden in maart van dit jaar het woonconcept Buurblok: wonen als dienst. Wonen, energie, vervoer en onderhoud komen samen, door de geprefabriceerde woningen van Bouwgroep Dijkstra Draisma te combineren met het energieconcept van Wocozon.


Deze complete dienst bieden zij aan in een (operational) leasecontract. Met Buurblok willen Dijkstra Draisma en Wocozon corporaties stimuleren om het voortouw te nemen in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Een primeur, want dit leaseconcept is uniek en wordt voor het eerst aangeboden in Nederland. Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland is de eerste corporatie die deze dienst in de praktijk wil brengen in een wijk in Leeuwarden.

Wonen als dienst
Het idee voor Buurblok is ontstaan omdat Dijkstra Draisma en Wocozon geloven in het makkelijker en betaalbaarder maken van de uitdaging waar Nederland en met name de woningcorporaties voor staan: het duurzaam oplossen van het woningtekort. Samen bieden zij zowel een hele energiezuinige woning als een duurzaam energieplan aan, in één totaalaanbod: Buurblok. 

Uitdagingen bij de woningcorporaties
Voor corporaties wordt het steeds lastiger om bij het toenemend tekort aan woningen voldoende betaalbare, duurzame en kwalitatieve nieuwbouwwoningen te realiseren. Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland ziet daarom met Buurblok een mooie kans. Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder bij WoonFriesland: “De leaseconstructie van Buurblok is heel aantrekkelijk voor ons. Het voordeel van leasen is dat wij extra financiële middelen vrijhouden en kunnen reserveren voor de grote opgave die er ligt in de bestaande gebouwde omgeving en nieuwbouw.” Het innovatieve idee en toekomstbestendige karakter van het concept past bij het sociaal verhuurbedrijf. “WoonFriesland is een innovatieve en vooruitstrevende organisatie. We zijn niet bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan, als dat betekent dat dit ons woningbezit en daarmee de wereld verduurzaamt, zonder kwaliteit te verliezen,” aldus Hoekstra.

Woningcorporaties schaffen via Buurblok de huizen niet meer zelf aan, maar leasen deze. De verhuurders besparen door Buurblok tijd, energie en geld en kunnen daardoor extra betaalbare, circulaire en comfortabele woningen aanbieden aan hun huurders. Dat is hard nodig om het grote woningtekort in Nederland duurzaam op te lossen. 

Het droogstapelsysteem (DSS) van Dijkstra Draisma
Het innovatieve droogstapelsysteem is dé woningbouwoplossing van Dijkstra Draisma. De industrieel geproduceerde woningen zijn aardgasloos, circulair en parametrisch ontworpen. De opdrachtgever zit aan de knoppen voor het ontwerp, de woningen zijn geheel naar wens in te vullen. De huizen zijn heel geschikt voor seriematige woningbouw. De gevels, gemaakt in de fabriek in Dokkum, zijn 92% circulair en de woning is in zijn geheel remontabel. Dit betekent dat de woningen in de toekomst herplaatsbaar zijn of dat de materialen worden hergebruikt in dezelfde keten.

Energieconcept door Wocozon
De woningen zijn aangesloten op een buurtwarmtenet dat lokaal wordt aangelegd. De extreem energiezuinige huizen worden slechts met één warmtepomp verwarmd. Alle woningen worden voorzien van zonnepanelen waardoor de woningen standaard zelfvoorzienend zijn. Het buurtwarmtesysteem wordt daarnaast van innovatieve zonnepanelen voorzien die stroom én warmte opwekken. Om ervoor te zorgen dat er slim met de duurzaam opgewekte elektriciteit wordt omgegaan, zijn de woningen voorzien van innovatieve techniek (smart grid en batterij), die zorgt dat de energie alleen gebruikt wordt waarvoor en wanneer het nodig is. Zo zijn de comfortabele woningen goed voorbereid op de toekomst. 

Een greep uit ons leveranciersregister

Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...
Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...