20% meer glans met kant-en-klare houten gevelelementen van Verweij Houttechniek

20% meer glans met kant-en-klare houten gevelelementen van Verweij Houttechniek

Gepubliceerd op:

PPG Wood Finishes ontwikkelde in samenwerking met Verweij Houttechniek een nieuw watergedragen verfsysteem met 20% meer glans dan de standaard watergedragen zijdeglans lak. De fabrieksmatig geproduceerde houten gevelelementen worden daarmee esthetisch verbeterd.

Tegelijkertijd wordt bij raam- en deurvervanging het verschil in glansbeleving met de bestaande kozijnen, afgelakt met een oplosmiddelhoudende hoogglansverf, geminimaliseerd. Vanaf begin 2021 worden alle houten gevelelementen bij Verweij Houttechniek standaard voorzien van de nieuwe TE 119QO Gloss aflak.

PPG en Verweij delen als ketenpartners continu kennis en kunde om steeds beter presterende en minder milieubelastende producten te ontwikkelen. Ruud Verweij, directielid Verweij Houttechniek, vertelt: “Eerder hebben we al producten met elkaar ontwikkeld die de geldende normen voor onderhoudsintervallen en garanties overstijgen. Nu maken we met een glansgraad van zo’n 80% een mooie sprong vooruit in de glansbeleving en het glansbehoud. Het verschil in glans tussen de nieuwe elementen uit de fabriek en het schilderwerk van de bestaande kozijnen is daarmee teruggebracht van zo’n 30% naar 10%.”

Verschil in glansbeleving
Verweij Houttechniek is gespecialiseerd in het uitvoeren van renovatieprojecten in opdracht van vastgoedonderhoudsbedrijven en renoverende aannemers. Ruud Verweij vertelt: “De vraag naar een lage Total Cost of Ownership (TCO) in combinatie met duurzame oplossingen stijgt. Steeds vaker worden houten kozijnen hergebruikt door deze te revitaliseren en alleen de ramen en deuren te vervangen. Gevolg van deze aanpak is het verschil in glansbeleving tussen de gerevitaliseerde kozijnen en de fabrieksmatig afgelakte producten. De behoefte aan een hogere glansgraad van de kant-en-klare houten producten hebben we samen met PPG opgepakt.”

Stap naar maximale glans
Sinds 2004 is de timmerindustrie door milieu- en arbowetgeving verplicht om in de fabriek te werken met watergedragen verfsystemen. De glansgraad van deze producten is in de regel lager dan die van de oplosmiddelhoudende hoogglansverven, waarmee doorgaans wordt geschilderd op de bouwplaats. Marcel van Houdt, Business Development Manager bij PPG Wood Finishes, licht toe: “De watergedragen zijdeglans lakken hebben - gemeten volgens de ISO2813-standaard - een glansgraad van zo’n 60%. Terwijl de gemiddelde oplosmiddelhoudende hoogglansverf voor de schilder een glansgraad heeft van zo’n 90%. Verweij heeft de kwaliteit van de ondergrond, het aangebrachte grondverfsysteem en de applicatie- en procescondities waar mogelijk geoptimaliseerd. Er viel dus nog maar aan één knop te draaien: de stap naar een aflak met een maximale glans.”

Uitgebreid getest
In 2019 en 2020 is uitgebreid getest met de nieuwe industriële aflak met een voor watergedragen verven hoge aanvangsglans. Ook certificeringsinstelling SKH is betrokken in deze testfase. Oscar van Doorn, directeur SKH, bevestigt: “Door het KOMO-keurmerk op basis van BRL 0817 te verbinden aan het verfsysteem met de nieuwe TE 119QO Gloss aflak, onderstrepen we vanuit SKH de kwaliteit.”


Een greep uit ons leveranciersregister

RECO Lift Solutions
Verhuur van tijdelijke personenliften, trapliften en noodliften voor iedere situatie ...
Adviesbureau van de Poel