Hoe circulair is het Lamikon LongLife kozijn?

Hoe circulair is het Lamikon LongLife kozijn?

Gepubliceerd op:

Steeds vaker hoor ik klanten en hun opdrachtgevers over circulariteit. Wat vaak nog ontbreekt is een helder beeld van wat dit concreet inhoudt én hoe dit vervolgens vormgegeven kan worden in renovatieprojecten. Het gaat al snel over hergebruik en recycling, maar circulariteit is wat mij betreft veel meer dan dat. Het begint bijvoorbeeld bij een verantwoorde herkomst van de grondstoffen.

Meer over onze kijk op circulariteit vind je op onze website. Bij Verweij verduurzamen we niet alleen onze eigen bedrijfsvoering. We zijn ook continu bezig met duurzame productontwikkeling. Een goed voorbeeld hiervan is het Lamikon LongLife kozijnsysteem. Een vraag die ik onlangs kreeg, is: ‘Hoe circulair is het Lamikon LongLife kozijn nu eigenlijk?’. In deze blog geef ik daar antwoord op.

Natuurlijke eigenschappen
Vanzelfsprekend komt al ons kozijnhout uit duurzaam beheerde en gecertificeerde bossen, waardoor de biologische kringloop gesloten wordt en het houten kozijn al grotendeels een circulair product is. Wat het Lamikon LongLife kozijnsysteem uniek maakt, is dat er Europees naaldhout toegepast wordt, zonder dat modificatie van het hout nodig is. De herkomst en natuurlijke eigenschappen van het hout bieden veel voordelen.

Naaldhout groeit snel, waardoor de levensduur van het kozijn langer is dan de tijd die de boom nodig heeft om te groeien tot een boom die weer geschikt is voor oogst. Het hout van deze bomen wordt tot de laatste spaander gebruikt. De stukken van de hoogste kwaliteit worden gebruikt voor ons kozijnhout. Naaldhout groeit ook dichtbij en is relatief licht, waardoor er minder transport nodig is en daarmee minder CO2 uitgestoten wordt.

Door de dichte structuur aan de zichtzijde van het hout is er minder kans op vochtindringing en een gladdere afwerking mogelijk. Dit zorgt weer voor een hogere glans en minder vuilaanhechting met een duurzaam verfsysteem als resultaat. Doordat de groeiringen van naaldhout verder uit elkaar liggen, heeft het hout opvallend goede isolerende eigenschappen. Dit zorgt voor een energiebesparing in de woning en daarmee een CO2-reductie.

Niet alles hernieuwbaar
Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten. Bij de ontwikkeling van Lamikon LongLife hebben we in samenwerking met TNO onderzoek gedaan bij diverse onderhoudsbedrijven naar de veroorzakers van houtrot, wat ten koste gaat van een lange onderhoudscyclus en levensduur. Ten eerste is het belangrijk dat de verbindingen 100% waterdicht zijn om houtrot te voorkomen. Dit hebben we bereikt door het ontwikkelen van een gepatenteerde flexibele epoxyverbinding. Ten tweede zijn de liggende delen van de kozijnen kwetsbaar door de hogere belasting van zonlicht en water. Dit is opgelost door het toepassen van ventilerende Woodstone afdekprofielen, ook wel cyclusverlengers genoemd. Deze twee toegevoegde materialen bestaan niet voor 100% uit hernieuwbare grondstoffen, maar door de productietechnieken worden de levensduur en onderhoudscyclus van de gevelelementen flink verlengd. Ook dat is een onderdeel van circulair innoveren.

Slimme productie en montage
In onze moderne fabriek met computergestuurde machines zijn alle productieprocessen zo efficiënt mogelijk ingericht. Er wordt bijvoorbeeld het maximale uit een stuk hout gehaald door slim af te korten. Reststukken worden opnieuw gevingerlast voor hergebruik. En het verfverbruik is minimaal door onder andere onze flowcoat-technologie, spuitrobots en het vervangen van spoelwater door blanke lak. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van grondstoffen.

Als revitalisatie van bestaande kozijnen nog mogelijk is, zorgen wij alleen voor nieuwe draaiende delen waar deze aan vervanging toe zijn. Voor de montage van onze kozijnen, ramen en deuren gebruiken we demontabele details. Zodat hergebruik en recycling beter mogelijk worden gemaakt. Ondertussen werken we aan hoogwaardige nieuwe toepassingen van onze producten aan het einde van de levensduur. Een mooi voorbeeld is ons NextLife-concept waarbij er van oude stapeldorpeldeuren onder andere nieuwe lampen, vogelhuisjes en bijenhotels worden gemaakt.

Kwestie van doen
We zijn er dus nog niet helemaal. Maar veel duurzamer dan het Lamikon LongLife kozijn van Verweij Houttechniek vind je niet in de markt. Dit bewijzen we met het DUBOkeur en onze BCRG-verklaringen. We zijn op een punt gekomen dat we écht duurzame keuzes moeten maken. Het is een kwestie geworden van gewoon doen. Wil je weten hoe ik kan helpen? Ik kom graag (met mijn elektrische auto) bij je langs.

Martin Kamphuis


Een greep uit ons leveranciersregister

GND Garantiedeuren
GND Garantiedeuren biedt opdrachtgevers en afnemers al meer dan 35 jaar zekerheid ...
Lightronics B.V.
Altijd de juiste lichtoplossing ...
KiesZon
Van dak naar duurzame energiecentrale ...