Versnelling woningbouw door extra impuls kabinet

Versnelling woningbouw door extra impuls kabinet

Gepubliceerd op:

Het kabinet is met Aedes en VNG tot bestuurlijke afspraken gekomen om gezamenlijk de bouw van 150.000 sociale huurwoningen te versnellen en binnen twee jaar te groeien naar een bouwproductie van minimaal 25.000 woningen per jaar. Bovenop de maatregelen en investeringen die al in gang waren gezet, geeft het kabinet het komende jaar een extra impuls aan de bouw van woningen.

In 2021 is daarvoor zeker 450 miljoen euro beschikbaar. Minister Kajsa Ollongren meldt in haar begroting dat dit deels extra geld is en deels uit een bestaand potje van 1 miljard euro komt waarvan een deel naar voren is gehaald,. Tevens wordt de besluitvorming versneld bij veertien grote bouwlocaties.

Daarnaast zijn er andere maatregelen zoals het schrappen van de overdrachtsbelasting voor starters. Ollongren wil dat er meer betaalbare woningen worden gebouwd, bestemd voor starters, maar die ook goed zijn voor ouderen en kwetsbare groepen. Met gemeenten, provincies en bedrijven worden plannen en afspraken gemaakt om de woningbouw te versnellen. De maatregelen moeten ertoe leiden dat er 845.000 woningen worden gebouwd tot 2030. Om ervoor te zorgen dat dankzij de heffingsverminderingen geplande investeringen ook zo snel mogelijk leiden tot de bouw van nieuwe woningen, hebben Aedes, VNG en het ministerie afgesproken dat zij de bouw samen gaan bewaken en aanjagen. Hiervoor wordt nog dit jaar een gezamenlijke taskforce opgericht.

De landelijke vereniging voor huurders, de Woonbond, stelt echter dat de plannen van het kabinet voor de huursector niet genoeg zijn om de wooncrisis op te heffen.  De Woonbond wijst erop dat er nog altijd 1,5 miljard euro bij de woningcorporaties wordt weggehaald via de verhuurderheffing en dat dit geld niet in woningen geïnvesteerd kan worden. Ook Aedes constateert dat structurele oplossingen uitblijven en dat deze stappen van het kabinet gericht zijn op de korte termijn. Aedes vindt het wel zeer positief dat de woningcorporaties zich de komende jaren ook op middenhuur mogen richten. "We willen al jaren aan de slag om het tekort aan betaalbare middenhuurwoningen aan te pakken.

Bron: ANP

Een greep uit ons leveranciersregister

Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
Breijer Bouwkundige brandveiligheid
Breijer Bouwkundige Brandveiligheid voorziet jouw pand(en) van brandwerende voorzieningen ...