Verder herstel woningmarkt

Verder herstel woningmarkt

Gepubliceerd op:

Het herstel op de woningmarkt zet door. In het Westen stijgt de prijs bovengemiddeld met 5,1% en daalt het aantal te koop staande woningen met 10,3%. In het Noorden, Oosten en Zuiden van het land stijgen de prijzen licht en het aantal te koop staande woningen daalt met 4,2%. Dat concludeert Calcasa op basis van een analyse van de woningmarktcijfers.

Het aantal verkopen steeg met 37,6% en het aanbod daalde met 6,9%. De gemiddelde prijs van een woning in Nederland is het afgelopen jaar met 3,9% gestegen. Zulke forse prijsstijgingen heeft de Nederlandse woningmarkt lang niet meer gekend. Het herstel blijft wel grotendeels beperkt tot het Westen van het land. Sommige gemeenten in Noord-Holland hebben qua prijsniveau bijna de top van de woningmarkt in 2008 alweer bereikt terwijl gemeenten in de rest van het land hiervan nog ver verwijderd zijn.

In het tweede kwartaal van 2013 waren de prijzen van woningen op hun dieptepunt. De gemiddelde waarde van een woning betrof toen 224 duizend euro. In het vierde kwartaal van 2014 is deze waarde opgeklommen naar gemiddeld 236 duizend euro. Woningprijzen hebben nog niet het niveau van de piek in 2008 bereikt, maar wel is dit bijna het geval voor sommige gemeenten in de provincie Noord-Holland. Zo zijn woningen in Hilversum en Huizen sinds het tweede kwartaal van 2013 met 11,9% het meest in waarde gestegen. Ten opzichte van de piek in 2008 is het gemiddeld verschil nog zo'n 26 duizend euro. In de omgeving van Den Haag stegen de prijzen in de afgelopen 1,5 jaar met 10,3% en is het verschil met de piek hierdoor teruggebracht naar een verschil van -14 duizend euro.

Het Noorden van het land kampt nog steeds met prijsdalingen of een gelijkblijvende woningprijs. Ook voor de gemeenten in Friesland, Groningen en Drenthe heeft Calcasa berekend wat op dit moment het procentueel prijsverschil is met het dal van de woningmarkt in het tweede kwartaal van 2013. Ten opzichte van de piek van de markt zijn de verschillen met het huidig prijsniveau groot. In een gemeente als Meppel ligt de gemiddelde prijs van een woning nog steeds 28 duizend lager dan tijdens de piek van de markt in 2008. De grootste gemiddelde waardedaling is voor de gemeente Weststellingwerf met een gemiddelde waardedaling van 38 duizend euro per woning.

Een greep uit ons leveranciersregister

CascoTotaal
Snel, flexibel en efficient bouwen ...
Ibis Power
Hernieuwbare energie voor de mensen ...
BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...