Veelverdieners bij woningcorporaties

Gepubliceerd op:

Eenvijfde van alle toezichthouders bij woningcorporaties verdient meer dan binnen de branche is afgesproken. Het bedrag dat de toezichthouders te veel verdienen varieert van enkele duizenden euro's tot tienduizenden euro's.

Dat heeft de NOS onderzocht. Uit een vertrouwelijke brief van voormalig minister Van der Laan aan de Tweede Kamer uit 2009 blijkt dat zich onder meer bij relatief kleine corporaties regelmatig uitschieters voordoen. Zo verdient de voorzitter van de raad van toezicht van corporatie SHBB in Borger-Odoorn met 229 woningen 25.000 euro. Terwijl 9000 euro is toegestaan.

Bij een kleine corporatie in Balk, Wonen Zuidwest Friesland, verdiende de voorzitter van de raad van toezicht ook te veel: 28.000 euro, waar 10.000 euro de grens is. Inmiddels is deze commissaris gedwongen op te stappen.

Commissaris van de koningin Jan Franssen in Zuid-Holland verdient met zijn bijbaan als voorzitter van de raad van toezicht bij Delta Wonen in Zwolle (15.000 woningen) zo'n 10.000 euro meer dan is toegestaan, namelijk bijna 25.000 euro. Ook drie van zijn commissarissen krijgen meer dan de norm toestaat.

Bij grotere corporaties zijn de vergoedingen voor de toezichthouders ook geregeld te hoog, zoals bij corporatie Portaal, met ruim 53.000 woningen in oa Leiden, Arnhem, Nijmegen en Utrecht. Daar verdienen zowel de voorzitter als de commissarissen zo'n 10.000 euro meer dan is toegestaan.

Bij corporatie Rochdale met bijna 40.000 woningen kregen twee interim-toezichthouders in 2009 elk 74.000 euro, terwijl 17.000 euro normaal is. Volgens bestuurders van de betreffende corporaties krijgen de toezichthouders de betreffende honorering, omdat sprake was van een fusie of bestuurlijke crisis, zoals in het geval van Rochdale

Bron: NOS

Een greep uit ons leveranciersregister

Breijer Daktechniek
Het spreekt voor zich dat een dak uw vastgoed en diens gebruikers bescherming biedt ...
Luxs Insights
Luxs, de applicatie voor al uw vastgoedvraagstukken
Jansen Huybregts Onderhoud Renovatie B.V.
Optimale tevredenheid van opdrachtgevers en huurders ...