Delen Duurzame Energie verlaagt energiekosten huurders Viveste zonder eigen dak

Delen Duurzame Energie verlaagt energiekosten huurders Viveste zonder eigen dak

Gepubliceerd op:

Vrijwel iedereen merkt het: de tarieven voor stroom en gas zijn het afgelopen half jaar sterk gestegen. Waar het tarief voor stroom een jaar geleden rond de 25 cent per kWh lag, ligt die nu rond de 50 cent per kWh. Voor gas geldt dat de prijs per m3 van circa 80 cent meer dan verdubbelde, naar een tarief van minimaal € 1,70.

Wie hebben hier last van? Voorlopig de mensen met een doorlopend – ook wel ‘variabel’ – contract en een contract met vaste looptijd die afloopt. Een heel grote groep. Hoewel de rijksoverheid een best flinke compensatie heeft geregeld, stijgt de energierekening voor deze mensen toch vaak met meer dan € 50,- per maand. Voor mensen die financieel al krap zitten een enorm bedrag.

Ook goed nieuws
Maar gelukkig is er ook goed nieuws. Sinds een jaar werkt woningcorporatie Viveste samen met Delen Duurzame Energie. Deze sociale onderneming helpt woningcorporaties met het benutten van daken van flats om zonnestroom op te wekken, zonder dat de woningcorporatie hoeft te investeren. Door dit vanuit een lokale energiecoöperatie te doen, bestaat de mogelijkheid van een landelijke subsidie gebruik te maken waarmee 15 jaar lang een opwekvergoeding wordt verkregen. Leden van deze energiecoöperatie – lid zijn is een voorwaarde vanuit de subsidieregeling – kunnen hierdoor profiteren van fors lagere energietarieven! De tarieven die voor hen gaan gelden zijn €0,20 voor stroom en € 1,58 voor gas. Een huishouden met een gemiddeld verbruik van 2.200 kWh en 900 m3 bespaart hiermee al gauw € 800,- per jaar ten opzichte van de huidige markttarieven.

Aan het lidmaatschap van de energiecoöperatie zijn voor de huurders geen kosten verbonden.

Wie kan er profiteren?
Aan het project kunnen huurders van Viveste deelnemen die in Houten wonen en: a) geen eigen dak hebben, b) een eigen dak hebben dat niet geschikt is (bijv door schaduw) om daar zonnepanelen op te leggen of c) die wel een eigen dak hebben met daarop al zonnepanelen, maar nog niet hun hele stroomverbruik zelf opwekken.

13 nieuwe installaties
Begin 2021 is de eerste zonnestroominstallatie op het dak van een flat van Viveste gelegd. Vervolgens is voor nog eens 13 installaties subsidie aangevraagd en gekregen. Van deze installaties is de eerste al op een dak gelegd, de andere 12 volgen de komende 2 maanden. Via deze 13 installaties kan een aantal huurders van Viveste lid worden van de energiecoöperatie en profiteren van de veel lagere energietarieven.

.. en nog 10
In maart wordt er voor nog eens 10 installaties subsidie aangevraagd. Hierdoor kunnen ook degenen die zich vanaf nu als belangstellende aanmelden binnenkort van de lagere tarieven profiteren.

Meer informatie? Kijk eens op www.delenduurzameenergie.nl of neem contact op met Niels Götz of Guus van Schöll/ 030-7990394.


Een greep uit ons leveranciersregister

BoFloor B.V.
Dé groothandel voor Verenigingen van Eigenaren ...
Kingspan Light + Air
Experts op het gebied van brandveiligheid, daglichtconstructies, klimaattechniek, zonwering & louvre ...
Tonzon
Effectieve én duurzame isolatie van TONZON ...