Utrecht wil aanbod middenhuurwoningen vergroten

Utrecht wil aanbod middenhuurwoningen vergroten

Gepubliceerd op:

De gemeente Utrecht wil het Actieplan Middenhuur (uit 2014) aanpassen om het aanbod en de kwaliteit van het ‘middenhuursegment’ aan te kunnen passen. De gemeenteraad bespreekt het collegevoorstel dit najaar.

Utrecht was de eerste gemeente met een actieplan om het aantal woningen in het middensegment te vergroten. Het aanbod in deze prijsklasse steeg daardoor wel, maar de kwaliteit van de woningen in kwestie laat vaak te wensen over. Dit is met name het geval als het gaat om de grootte en de prijs-kwaliteitsverhouding.

‘Term middenhuur misleidend’
Het college B&W stelt daarom regels voor op het gebied van oppervlakte en maximale huurprijs om de stad ‘duurzaam en gezond’ te houden. Woonbonddirecteur Ronald Paping is in een brief aan het bestuur van Utrecht positief over het initiatief: “Zolang de landelijke overheid zijn verantwoordelijkheid niet neemt, moet de gemeente kijken hoe ze zelf kan voorkomen dat de extreme schaarste leidt tot onwenselijke toestanden voor de Utrechtse burgers.’ Paping zet in zijn brief wel een kanttekening bij de term ‘middenhuur’, die volgens hem misleidend is. “Huur boven de liberalisatiegrens is gewoon ‘dure huur’.”

Aandacht voor betaalbaarheid
De Woonbond wil graag meewerken om het aanbod in het segment woningen met huren tussen € 710 en € 950 te vergroten. De bond stelt daar wel een aantal ‘harde eisen’ tegenover. Zo mag de groei van het segment niet ten koste gaan van het aantal sociale huurwoningen en moet er aandacht zijn voor de betaalbaarheid van de woningen. Volgens de Woonbond wordt te makkelijk aangenomen dat huishoudens met een inkomen van modaal tot anderhalf keer modaal in de vrije, middenhuursector terechtkunnen. Onterecht, vindt de Woonbond. Zij verwijst naar onderzoeken die uitwijzen dat dit leidt tot steeds maar stijgende huurquotes (het deel van het inkomen dat opgaat aan de huur).

Puntenstelsel
Paping pleit verder voor een verhoging van de liberalisatiegrens naar €1000,- zodat ook voor dit segment het puntenstelsel geldt. Op deze wijze komt er een rem op huurverhogingen en kunnen huurders bij conflicten terecht bij de huurcommissie. De WOZ-waarde moet daarnaast minder invloed hebben op het aantal woningpunten, vindt de directeur van de Woonbond. Paping wil daarnaast dat de extra punten voor de zogenoemde ‘blokhokken’ in Amsterdam en Utrecht geschrapt worden. Ook pleit hij voor de invoering van een regeling voor geschillen rond huurcontracten, onderhoud en vergelijkbare zaken in de commerciële huursector.

Bron: De Woonbond.

Een greep uit ons leveranciersregister

Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...
GOM Schoonhouden BV
Gom: jouw schoonmaakpartner bij woningcorporaties ...
Daikin Nederland
Daikin is wereldwijd toonaangevend in de markt voor klimaatsystemen en zet zich als bevlogen marktleider in ...