Tweeëndertig warmtepompen voor energiezuinigere huurwoningen Ameland

Tweeëndertig warmtepompen voor energiezuinigere huurwoningen Ameland

Gepubliceerd op:

De gemeente Ameland, GasTerra en drie lokale installateurs zijn gestart met de installatie van hybride warmtepompen in tweeëndertig huurwoningen in Ameland. De warmtepompen gaan de woningen grotendeels duurzaam verwarmen, waarbij de energiekosten voor de huurders dalen. Het project sluit aan bij de duurzame ambitie van Ameland en de wens om de woningen van het Gemeentelijk Woningbedrijf Ameland zuiniger te maken.

De warmtepompen die worden geïnstalleerd in de huurwoningen zijn aanzienlijk zuiniger dan de huidige cv-ketels. GasTerra kiest voor dit project voor de zogeheten ‘hybride’ warmtepomp; een warmtepomp die naast de bestaande cv-ketel wordt geplaatst. Hybride systemen zijn robuust en goed geschikt voor bestaande cv-installaties. Op extreem koude dagen kan de gasketel dan nog bijspringen. Het totaal van gas- en elektriciteitsverbruik wordt met een hybride warmtepomp lager dan met alleen een cv-ketel. Dat komt doordat de warmtepompen ‘gratis’ energie uit de buitenlucht gebruikt om de woning te verwarmen.

Huurwoningen
De warmtepompen worden geplaatst bij twee huurwoningcomplexen van het gemeentelijk woningbedrijf. De meeste woningen op deze locaties hebben een energielabel F. Dat label wordt nog verbeterd als de gemeente later dit jaar ook nog andere energiebesparende maatregelen neemt. Daarnaast komen er vijf warmtepompen in woningen die nu al een energielabel B hebben.

Praktijktest
Het warmtepompproject wordt gefinancierd door de gemeente Ameland en GasTerra, partner van Convenant Duurzaam Ameland. De gemeente en GasTerra zijn met name geïnteresseerd in de ervaringen van gebruikers, aangezien de techniek zijn betrouwbaarheid al heeft bewezen. GasTerra wil daarnaast ook weten of hybride warmtepompen een goede tussenstap zijn naar gasloze woningen. Gedurende een periode van één á twee jaar worden de besparingen en de ervaringen van de bewoners in kaart gebracht.

Bewuste keuze hybride
In principe kunnen woningen ook worden verwarmd met gasloze all electric warmtepompen. Deze verbruiken geen aardgas meer, maar het elektriciteitsnet moet echter wel worden verzwaard om deze all electric warmtepompen te gebruiken. GasTerra en de gemeente hebben daarom gekozen voor hybride warmtepompen. Deze zijn doorgaans goedkoper en voor veel bestaande woningen beter inpasbaar. Op extreem koude dagen ontzien hybride systemen daarnaast ook het elektriciteitsnet. Het project op Ameland geeft zo dus ook inzicht in de gecombineerde effecten van warmtepompen op het elektriciteitsnet.

Een greep uit ons leveranciersregister

Hercules
Software voor woningcorporaties en studentenhuisvesters ...
Breijer Ventilatietechniek
Goede ventilatie is onmisbaar voor een gezond binnenmilieu. Breijer Ventilatietechniek is al meer dan 25 jaar ...
ALUTHERM Heating
Specialist in grote hybride systemen van 170kW tot 1500kW en gasgestookte CV-ketels van 170kW tot 2200kW ...