Tool maakt duurzaamheidsprestaties woningcorporaties inzichtelijk

Tool maakt duurzaamheidsprestaties woningcorporaties inzichtelijk

Gepubliceerd op:

Het nieuwe meetinstrument voor de duurzaamheidsprestaties van woningcorporaties – het KWH Duurzaamheidslabel – is vorige week officieel gelanceerd. Het instrument is ontwikkeld door het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector (KWH), samen met de corporaties zelf.

Het KWH Duurzaamheidslabel geeft corporaties inzicht in hun prestaties op het gebied van duurzaamheid. Het brengt in kaart hoe corporaties op dat aspect scoren in hun bedrijfsvoering,  maar ook in hoeverre hun vastgoedbezit voldoet aan klimaatdoelstellingen. De tool zet aan tot ontwikkeling van beleid en visies op duurzaamheid en dus ook tot verbetering op dat gebied. Tevens triggert het de corporaties om inzichtelijk te maken welk rendement ze verwachten van investeringen in duurzaamheid. Volgens KWH hebben een corporaties een grote maatschappelijk opgave als het gaat om het verduurzamen van de Nederlandse woningvoorraad. Zo moeten ze het energieverbruik van de woningen terugdringen en tegelijkertijd de woonlasten voor huurders beheersbaar houden. Het KWH besteedt dan ook veel aandacht aan dit thema Tot nu toe was er geen standaard instrument waarmee corporaties hun duurzame inzet inzichtelijk kunnen maken. Het KWH ontwikkelde de tool als opstap voor verbetering in de markt. Met de uitkomsten van de tool kunnen corporaties elkaars prestaties onderling vergelijken en leren van elkaars ervaringen.

Ook huurders worden betrokken bij het onderzoek, zodat corporaties een beeld krijgen van hun belevingen van duurzaamheid. Bij de ontwikkeling van het label zijn betrokken: de Stichting Duurzaamheidsbarometer (Woningstichting SWZ, Stadgenoot en Woonbron), Deloitte en W/E adviseurs en de corporaties Bo-Ex, de Alliantie, deltaWonen, Woonstichting St Joseph Boxtel, Woningstichting Brederode, Wooncompagnie, Woonwaard en IntermarisHoeksteen, Ministerie van BZK/WB, GDO en Platform 31/ Energiesprong.

Bron: duurzaamgebouwd.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Alvast
Alvast: leegstand in capabele handen. Alvast is een snel groeiende leegstandbeheerder ...
ED Academy
Dé meest ervaren en vernieuwende trainer in liften, roltrappen, gevelonderhoudsinstallaties én dakveiligheid ...
Tenten Solar
Tenten Solar Zonnepanelen is dé specialist, groothandel, leverancier en installateur op het gebied van zonne-energie ...