Tijdig renoveren van galerij en balkonvoegen voorkomt ongewenste schade

Tijdig renoveren van galerij en balkonvoegen voorkomt ongewenste schade

Gepubliceerd op:

Betonnen galerijen en balkonelementen dienen, onderling en bij de aansluitingen met het gebouw, duurzaam te worden afgedicht om lekkages en andere schade te voorkomen. Deze duurzame afdichting wordt veelal gerealiseerd door middel van het aanbrengen van een traditionele kitvoeg op rugvulling of een zogeheten brugvoeg.

Deze voegen zijn aan slijtage onderhevig doordat ze dagelijks aan allerlei verschillende soorten belastingen worden bloot gesteld. De wisselende temperaturen (vorst en dooi), neerslag (nat en droog), zon en dynamische gebruiksbelasting hebben allemaal hun uitwerking op de voegen. Door al deze belastingen kunnen de voegen naar verloop van tijd worden aangetast en kan er allerlei schade en overlast gaan ontstaan. Zo kan er bijvoorbeeld schade aan het beton ontstaan, wateroverlast door afschotproblemen, lekkende HWA doorvoeren of dilatatievoegen en er kunnen zelfs gebreken aan het coatingssysteem ontstaan. Tevens kan er lekkage ontstaan die zelfs de constructie van het gebouw kan binnendringen. Om deze schade en de daarbij behorende ongewenste kosten te voorkomen is het van groot belang dat de galerij en balkonvoegen op de juiste manier en met het juiste materiaal worden aangebracht. Daarnaast is het van groot belang om de voegen goed te onderhouden en ze tijdig te vervangen.

Galerij en balkonvoegen dienen op de eerste plaats goed bestand te zijn tegen de thermische werking van materialen. De voeg dient namelijk het uitzetten, inkrimpen, en de trek- en drukkrachten op te kunnen vangen. Daarnaast dient de voeg goed bestand te zijn tegen continue waterbelasting door plassen water en andere weersinvloeden. Ook dienen de voegen bestand te zijn tegen zowel mechanische als puntbelastingen (bijvoorbeeld door het lopen over de voeg met naaldhakken). Om de voegen in galerijen en balkons duurzaam af te dichten zijn er twee verschillende systemen. Dit zijn een traditionele kitvoeg op rugvulling of een zogeheten brugvoeg. De keuze in een bouwconstructie hangt af van de specifieke eisen bij de toepassing en is afhankelijk van de gestelde prestatie-eisen.

Een traditionele kitvoeg op rugvulling wordt vaak toegepast in nieuwbouwsituaties. Nadat de hechtvlakken zijn gereinigd, wordt de voegafdichting op een gesloten rugvulling aangebracht. Wanneer er méér zekerheid nodig is wordt er een overlappende strook voegmassa op het beton aangebracht. Deze zogeheten brugvoeg vormt in combinatie met een traditionele ondervoeg een extra zekerheid. Een brugvoeg is dan ook sterker stabieler en veel duurzamer dan een traditionele kitvoeg op rugvulling. Brugvoegen worden voornamelijk toegepast bij het afdichten van prefab betonnen galerijen, balkonelementen onderling, trappenhuizen, aansluitingen met betontrap, parkeergarages en andere zwaarbelaste voegen. Tevens worden brugvoegen veelal toegepast in de beton-, weg- en waterbouw.

Wilt u meer informatie over het aanbrengen en/of renoveren van galerij en balkonvoegen? Neem dan gerust contact met ons op.

Contactgegevens
Euro Kitafdichting BV
Helmkamp 46 / Postbus 116
7091 HR  Dinxperlo / 7090 AC  Dinxperlo
tel: 0315 - 65 13 58 fax: 0315 - 65 44 15
www.eurokit.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Erasmus School of Accounting & Assurance
Executive Program Finance & Risk Management voor Woningcorporaties ...
Elro Dakbedekking
Elro is al sinds 1987 specialist op en voor het platte dak. In de loop van de jaren is Elro uitgegroeid ...
Liftintermediair
Liftintermediair: De volledig onafhankelijke, ervaren adviseur in liftinstallaties ...