Spreek jij al VERA? WoningNet WRB met VERA-koppeling

Spreek jij al VERA? WoningNet WRB met VERA-koppeling

Gepubliceerd op:

Uh, VERA wie is dat en wat doet ze? VERA is een gegevensmodel dat corporaties en leveranciers vanuit een gezamenlijke belang hebben ontwikkeld. Het model staat voor Volkshuisvesting Enterprise Referentie Architectuur. Als iedereen in corporatieland VERA ‘spreekt’, wordt het een stuk eenvoudiger om onderling gegevens uit te wisselen.

Wat doet VERA?
Kort gezegd stimuleert VERA eenduidigheid, uniformiteit en standaardisatie van gegevens in de Woningcorporatiesector. En dat is belangrijk in een tijd waarin je steeds effectiever en efficiënter wil werken. De grootste voordelen van VERA zijn:
  • Minder kans op fouten
  • Geen dubbel werk
  • Geen handmatig werk
  • Veilige borging van actuele gegevens
  • Je voldoet aan het nieuwe format dat je in 2020 moet gebruiken voor rapportage aan CorpoData
Hoe werkt het?
Klanten van woningcorporaties huren woningen of zoeken een woning. Iedere corporatie heeft hiervoor bedrijfsprocessen ingericht. Elke stap in een bedrijfsproces draagt informatie over aan een volgende stap. Als er bijvoorbeeld een opzeggingsformulier binnenkomt, wordt dit een huuropzegging. En dat leidt weer tot mutatieonderhoud. Deze processen worden ondersteund door IT-systemen die de gegevens verwerken en beschikbaar stellen voor een volgende processtap. Op dit moment spreken de systemen in een procesketen vaak een andere taal, waardoor de uitwisseling van gegevens veel extra tijd en inspanning kost. Er moet regelmatig vertaald worden. Als je als corporatie VERA gebruikt, verloopt deze gegevensuitwisseling automatisch.

WoningNet WRB spreekt VERA
WoningNet is de eerste organisatie die VERA gebruikt voor woonruimtebemiddeling. En zorgt voor de uitwisseling van gegevens tussen je primaire systeem en het WRB-systeem. Deze koppeling ondersteunt de automatische gegevensoverdracht bij bijvoorbeeld het leegmelden of publiceren van een woning en bij het opvoeren van gegevens van een kandidaat.

Hoe leer je VERA spreken?
Als je als woningcorporatie met je IT-partner dezelfde taal wil spreken, moet je daar allebei iets voor doen. Stichting VERA heeft op haar website een soort woordenboek voor VERA staan met alle standaarddefinities. In dit woordenboek vind je bijvoorbeeld definities die gebruikt worden voor een eengezinswoning zoals hoekwoning, tussenwoning, eindwoning, enzovoort. Als woningcorporatie moet je onder andere je woningvoorraad nalopen in het primaire systeem (ERP) en je huidige definities omzetten naar de VERA-definities. Dit doe je samen met de leverancier van jouw primaire systeem: Cegeka-DSA, Aareon, NCCW, Itris of Centric.

Wil je dat jouw systemen en processen ook VERA spreken? 
Kijk voor meer informatie op de website van Stichting VERA. Of neem contact op met Bram de Rooij van WoningNet. Wil je meer informatie over de VERA-koppelingen? Stuur dan een mail naar communicatie@woningnet.nl en vraag naar de brochure ‘Uniforme koppelingen’.

Een greep uit ons leveranciersregister

Hercules
Software voor woningcorporaties en studentenhuisvesters ...
Breijer Loodgieters
Breijer biedt u alle voorkomende loodgieterswerkzaamheden. We renoveren bitumen en zinken dakbedekkingen ...
Solesta® 2.0
Verduurzaam uw woning met een zonneboiler en zet gratis zonnewarmte om in warm kraanwater ...