Explosieve stijging energieprijzen zorgt voor hoogste bereidheid verduurzaming bij bewoners

Explosieve stijging energieprijzen zorgt voor hoogste bereidheid verduurzaming bij bewoners

Gepubliceerd op:

Sinds 1 oktober hebben energieleveranciers hun consumententarieven drastisch verhoogd. Volgens energievergelijker Gaslicht.com ligt deze verhoging zelfs zo rond de 500 euro gemiddeld per jaar voor een huishouden. 

Huishoudens die een contract hebben met een vast tarief voor langere tijd merken er relatief minder van dan de huishoudens met een variabel contract of die moeten overstappen op korte termijn. Wie namelijk een vast contract heeft en nog moet overstappen zal gemiddeld zo’n 400 - 500 euro per jaar meer kwijt zijn aan energie.

Een cocktail aan factoren
Deze immense stijging lijkt vooral een optelsom van factoren waar het grootste deel te wijten is aan de inkooptarieven van de energieleveranciers. Door de koude winter, het frisse voorjaar en de afname in gaswinning in onder andere Groningen slonk de gasvoorraad in Nederland erg snel. Daarnaast hebben door Corona veel mensen thuisgewerkt in het voorjaar. Ook dit heeft gezorgd voor meer vraag. Als kers op de taart duwt de hogere prijs op CO2 de elektriciteitsprijzen nóg verder omhoog. Deze cocktail aan factoren zorgt voor een explosie op de energiemarkt in Nederland.

Dat de vraag naar elektriciteit in Nederland toeneemt is gemakkelijk te verklaren. Nederland verduurzaamt namelijk en wil van het dure gas af. Mede daardoor is er steeds meer elektriciteitsverbruik. Natuurlijk zorgen onder andere zonnepanelen en windparken voor de nodige duurzame energie. Echter, mensen die nog niet over zijn op het duurzaam opwekken van eigen energie in de vorm van bijvoorbeeld deze zonnepanelen, worden nu dubbel geraakt. Zij gaan nu namelijk meer geld betalen voor energie én de prijzen van zonnepanelen stijgen steeds verder. Laat dat nu net het punt zijn waar je als woningcorporatie perfect op in kunt spelen. De tevredenheid van de bewoners staat hoog in het vaandel voor alle woningcorporaties. Tevreden bewoners, betekent tevreden woningcorporatie. Een mooi moment om voor beide partijen een win-win situatie te bewerkstelligen.

De woningcorporatie investeert in zijn woningvoorraad middels zonnepanelen waarmee de waarde van de woningen omhoog gaat, de maandelijkse energielasten voor de bewoner omlaag. De investering wordt mede mogelijk gemaakt door de maandelijkse servicekostenverhoging daardoor hoeft de bewoner zelf niet te investeren in de zonnepanelen maar doet de woningcorporatie voor hen. De weg van de minste weerstand en de meest tevreden bewoners; Wie wil dat nou niet?
We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken. Maar door de tekorten aan gas, de toename in vraag naar elektriciteit én de naderende winter is de verwachting dat richting 1 januari, wanneer de nieuwe tarieven bekend gemaakt worden voor variabele contracten, deze tarieven nog verder zullen stijgen. Het hangt allemaal af van de herfst en de winter. Wordt er veel verbruikt, dan zullen deze tarieven niet snel dalen. Veel wind én zon zijn de sleutel voor een grotere kans op gunstige tarieven.

De oplossing!
Bij Solar Concept bieden we je het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen. Wij gaan altijd voor de plus, helpen je graag bij het samenstellen van het perfecte zonnepanelensysteem en bij het overtuigen van je bewoners. Want iedereen moet toch gebruik kunnen maken van duurzame energie? Samen zorgen we dat zo’n groot mogelijke groep van je bewoners over gaat op duurzame energie en zo tevreden mogelijk gesteld wordt. Krijg jij ook energie van deze gedachte? Wij wel! Neem contact met Selmir Avdic of Bas de Veth op via woningbouw@solarconcept.nl of kijk op www.solarconcept.nl.

Een greep uit ons leveranciersregister

ACQOM Trading B.V.
Bij ACQOM staat onze passie voor innovatie en duurzaamheid centraal ...
Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...
BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...