SBR voor woningcorporaties

SBR voor woningcorporaties

Gepubliceerd op:

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is een pilot gestart met SBR (Standard Business Reporting) voor woningcorporaties. In deze pilot wordt de woningcorporaties gevraagd om hun jaarrekening over 2015 via SBR (in de voor SBR gewenste XBRL-structuur) aan te leveren aan de accountants. De accountants moeten vervolgens een goedkeuringsverklaring ook weer via SBR genereren en het samenstel van jaarrekening en goedkeuring voorzien van een digitale handtekening. Dit samenstel wordt ten slotte (door de accountant of door de corporatie) via de zogenoemde Digipoort ingediend bij Corpodata.

Technische uitdaging
Voor de deelnemende partijen vormt deze pilot een technische uitdaging. De jaarrekening wordt immers op de gebruikelijke wijze gemaakt, bijvoorbeeld in Excel. Om deze jaarrekening te kunnen converteren naar het XBRL-formaat conform de Nederlandse Taxonomie, is nog een extra geautomatiseerde conversie noodzakelijk. Ook voor de deelnemende accountants zijn informatie in XBRL-structuur en het zetten van de digitale handtekening nieuw. Ten slotte moet één van beide partijen de koppeling met Digipoort realiseren.

Centric helpt
Centric houdt zich al langere tijd bezig met de SBR-techniek. Wij beschikken over een standaardplatform dat zorgt voor conversie naar het XBRL-formaat vanuit tevoren gedefinieerde andere structuren. Ook verzorgt dit platform de koppeling met digiPoort.
Centric ondersteunt alle partners in de keten bij de hiervoor geschetste uitdagingen. Zo verzorgen wij al langer de SBR-aanlevering voor de loonaangiften, eerste-dagmeldingen en dergelijke. Ook verzorgen wij de digitale handtekening op diverse berichtstromen in meerdere branches.

Contact
Neemt u gerust contact met ons op via mail of bel ons op 010 – 246 30 06.

NB Voor de huidige pilot moet een conversie naar het gewenste XBRL-formaat individueel worden ingericht, omdat de aangeleverde documentstructuren per corporatie zullen verschillen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Caleffi International N.V.
Als ‘total-solution provider’ is Caleffi een voortrekker in de ontwikkeling en de productie ...
Kingspan Light + Air
Experts op het gebied van brandveiligheid, daglichtconstructies, klimaattechniek, zonwering & louvre ...
Wolters Vastgoedonderhoud
Wolters Vastgoedonderhoud is al voor veel woningcorporaties een deskundige partner in het totale onderhoud ...