De Peperklip: opknapbeurt met respect voor iconisch ontwerp

De Peperklip: opknapbeurt met respect voor iconisch ontwerp

Gepubliceerd op:

Op de Kop van Zuid in Rotterdam is het opvallende gebouw De Peperklip na een grondige en broodnodige opknapbeurt volledig in ere hersteld. Ook de gevel kozijnen werden vervangen. Die kregen met het Invisivent NL toprooster van Renson een update die een perfect compromis vormt tussen esthetiek, respect voor het originele ontwerp en de hoge technische eisen op het vlak van natuurlijke ventilatie en akoestiek.

In het oorspronkelijke ontwerp van architect Carel Weeber waren de kozijnen onderin uitgerust met zware suskasten die zorgden voor de natuurlijke toevoer van verse buitenlucht, maar tegelijk het lawaai moesten buiten houden. Esthetisch verre van de mooiste oplossing, maar vooral ook een vorm van ventilatie waarmee het bewonerspubliek van De Peperklip niet bleek om te kunnen. Als irritant ervaren, werden die heel vaak dicht gekleefd. En dat was natuurlijk nefast voor het binnenklimaat in de woningen.

“Als toprooster bovenop het kozijn gemonteerd betekent de Invisivent NL esthetisch een wereld van verschil met de grote suskasten van vroeger,” verduidelijkt Clara Froger (ontwerpend architect), “terwijl we ermee toch aan alle technische vereisten kunnen voldoen. Met Renson als fabrikant was het een verademing om te merken hoe zij begrepen wat de problematiek was voor dit specifieke project. En hoe ze op basis daarvan meedachten in de effectieve realisatie.”

Voor nieuwbouw én renovatie
Willem-Jan Paijmans (technisch-architectonisch adviseur Molenaar & Co Architecten): “Architecten en opdrachtgevers gaan als het even kan toch liever voor natuurlijke toevoer van verse buitenlucht. Daarmee moet je vaak dan wel iets harder aan de slag om de EPC-normen te halen, maar als dat voor eindklanten een comfortabeler binnenklimaat betekent, heb ik dat er graag voor over. Helaas haal je het daarmee ook niet altijd op het vlak van EPC.”

Toch zit er volgens Jan Smit (projectleider gevelbouwer Rollecate) ook veel potentieel voor het Invisivent NL rooster in het enorme arsenaal woningen die in Nederland aan renovatie toe is. Bestaande natuurlijke toevoersystemen kunnen daar gemakkelijk vervangen worden met een flinke esthetische meerwaarde er bovenop. In combinatie met een CO2-gestuurde afvoer van vervuilde binnenlucht zorgen ze mee voor het best mogelijke binnenklimaat.

Invisivent NL  update
In juli 2021 schakelt Renson nog een versnelling hoger met een update op de Invisivent NL. Comfort speelt daarbij de hoofdrol en daarom wordt – zelfs bij een hoger debiet – ingezet op extra akoestisch comfort. Verder werd ook een luchtdichtheidsstrip standaard in het ventilatierooster geïntegreerd, wat een perfecte wind- en waterdichtheid garandeert tussen kozijn en ventilatierooster.

Ook op het vlak van installatiegemak staat Renson met deze update van de Invisivent NL een nieuwe stap verder. Want dankzij het monobloc-principe wordt de Invisivent NL voortaan in één geheel gemonteerd. Zo is die nog makkelijker op het kozijn vast te schroeven voor een nog stabieler resultaat.

Dankzij het compacte design kan dit raamroosters op een heel esthetische manier bovenop elk aluminium of kunststof kozijn gemonteerd worden. Zowel voor nieuwbouw, renovatie als hoogbouw verkrijg je hiermee het perfecte evenwicht tussen natuurlijke luchttoevoer en een slank design.

Project: De Peperklip, Rotterdam (NL)
- Opdrachtgever: Vestia
- Ontwerpend architect: Clara Froger
- Technisch-architectonisch adviseur: Willem-Jan Paijmans (Molenaar & Co Architecten)
- Algemeen aannemer: Maasmond
- Gevelbouwer: Rollecate
- Fabrikant Invisivent NL raamventilatieroosters: Renson


www.renson.eu

Een greep uit ons leveranciersregister

REC Solar EMEA GmbH
REC biedt zonnepanelen die ideaal zijn voor commerciële daken ...
Dakmerk
DAKMERK. Hét keurmerk voor platte daken ...
Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...