Minister De Jong legt de opgave van programma ‘Langer Thuis’ bij de woningcorporatie

Minister De Jong legt de opgave van programma ‘Langer Thuis’ bij de woningcorporatie

Gepubliceerd op:

In 2050 telt Nederland meer dan 4,7 miljoen 65 plussers. Van deze groep is naar gemiddelde 19% slecht ter been. Ondertussen wenst de overheid dat juist zo veel mogelijk ouderen thuis blijven wonen. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, schrijft nu in het plan van aanpak voor het programma ‘Langer Thuis’ dat de opgave om dit mogelijk te maken bij de lokaal betrokkenen ligt. 

De overheid biedt ondersteuning, maar het beantwoorden van vraag om toegankelijke woningen komt uiteindelijk bij woningcorporaties en vastgoedontwikkelaars te liggen.

Afgelopen zomer presenteerde minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het programma ‘Langer Thuis’. In dit programma staan de afspraken en doelstellingen vastgelegd welke gericht zijn op het stimuleren van de zelfredzaamheid van ouderen en dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Niet alleen de overheid wilt hier op sturen, maar steeds meer ouderen willen ook zelf de regie in handen houden. Ouderen willen blijven wonen in hun bestaande omgeving. Intussen is voor de uitvoering van het programma ook een plan van aanpak voor verschenen en werd er een commissie voor ingesteld om de doelstellingen te bewaken.

In de praktijk betekent dit dat woningen nog beter aangepast moeten worden aan de behoeftes van deze groep bewoners. Woningcorporaties en vastgoed ontwikkelaars worden hierin verantwoordelijk gehouden voor het aanbieden van geschikte woningen voor 65 plussers. Een harde eis is dat de toegankelijkheid continue moet zijn. Wanneer we in 2050 de piek van de vergrijzing hebben bereikt, mag het niet meer voorkomen dat de mensen opgesloten zitten in hun woning doordat de inpandige lift buiten werking staat. Zonder toegankelijkheid zit deze kwetsbare groep namelijk letterlijk gevangen in hun woning. Wekelijkse behoeftes als boodschappen doen vallen dan per direct weg.

Barrièrevrije mobiliteit
Om bewoners in hun basis behoeften te kunnen voorzien heeft mobiliteit de hoogste prioriteit. RECO Lift Solutions helpt partijen bij het behoud van continuïteit door tijdelijke liftoplossingen aan te bieden. Met de inzet van trap- en noodliften bij calamiteiten of tijdens renovaties en onderhoud. Met haar focus op barrièrevrije mobiliteit en aanvullende dienstverlening in de zorg is RECO Lift Solutions een begrip geworden voor zorgcentra en woningcorporaties.

De tijdelijke personenliften voldoen aan de liftnorm en dus voor iedereen zonder instructie te gebruiken. Voor panden waar geen ruimte beschikbaar is voor een tijdelijke personenlift levert RECO trapliften. Als aanvullende diensten biedt RECO ook persoonlijke assistentie en gratis rollators. RECO garandeert daarbij de woningcorporatie ook zekerheid door lange termijncontracten aan te bieden ten behoeve van het meerjarig onderhoudsplan.Een greep uit ons leveranciersregister

Intratone
Maak kennis met Intratone, met afstand het beste intercomsysteem, de nummer 1 ...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...