Zorgplicht rond brandveiligheid!

Zorgplicht rond brandveiligheid!

Gepubliceerd op:

Senioren willen of moeten  steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dit zorgt voor brandveiligheidsrisico’s in steeds meer woongebouwen. Hoe is de veiligheid van uw complex gewaarborgd? En wat mag verwacht worden van uw zorgplicht?


Senioren willen (of moeten helaas soms tegen hun wens in) steeds langer zelfstandig blijven wonen. Woningcorporaties willen hen op een  veilige manier langer thuis laten wonen. Vanzelfsprekend zijn alle wettelijk vereiste brandveiligheidsvoorzieningen op orde. Maar dit is niet altijd voldoende bij de meer kwetsbare personen. De regelgeving gaat bij wonen namelijk uit van zelfredzame personen. De veronderstelde mate van zelfredzaamheid is geen vast gegeven bij diverse kwetsbare groepen, zoals  senioren of minder validen . Dat risico wordt nog versterkt als er sprake is van een clustering van kwetsbare personen, denk aan seniorencomplexen. Dat vraagt wat van uw zorgplicht.

De zorgplicht is in 2007 in de Woningwet is opgenomen. De zorgplicht als ‘vangnetbepaling’ legt bij personen de verantwoordelijkheid handelend op te treden, ook als er geen wettelijke bepaling is die dat voorschrijft. Immers, een gebouw kan voldoen aan het Bouwbesluit of de bouwverordening, maar als er niettemin gevaar dreigt, zal de eigenaar handelend moeten optreden. De eigenaar is dus ten allen tijde de eerst verantwoordelijke.

Aedes stelde al weer enkele jaren terug samen met Brandweer Nederland een checklist Brandveiligheid op. Dat nog niet alle punten hieruit in de praktijk zijn toegepast blijkt uit de incidenten in senioren complexen die vrijwel wekelijks het nieuws halen. De tijd dat men zich kan beroepen op een uitspraak als; ‘we zijn ermee bezig maar nog niet alles is in beeld’  zal spoedig achter ons liggen. Er mag inmiddels verwacht worden dat acties zijn genomen!

Quality Creations vult niet zelf het gehele spectrum rond de benodigde maatregelen in maar zit wel in een netwerk dat dat kan verzorgen. We zijn bij talloze projecten betrokken en hebben daar kennis mee opgedaan die wij graag met u delen. Nieuwsgierig naar de voorbeelden en mogelijkheden voor u?  Neem contact op met Quality Creations, dan gaan wij vrijblijvend met u in gesprek. Mail naar info@qualitycreations.nl of bel met John van Adrichem op 015 369 3965.


Een greep uit ons leveranciersregister

Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...