Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022!

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022!

Gepubliceerd op:

Zoals het er nu uitziet worden vanaf 1 juli 2022 rookmelders verplicht gesteld in alle woningen. Op iedere verdieping dient dan een rookmelder geplaatst te zijn. Dit moet als een minimumvoorziening gezien worden.

Rookmelders; geen overbodige luxe, een woningbrand ontwikkelt zich razendsnel. De stelling is dat je binnen 3 minuten buiten moet zijn. Door het klimaat in huis is dan, door een combinatie van giftige rook, slecht zicht en hoge temperaturen, overleven simpelweg niet meer mogelijk. Het hebben van voldoende rookmelders waarschuwt bewoners tijdig in geval van brand.

Maar wat zijn voldoende rookmelders? In de regelgeving komt nu te staan; ‘één per verdieping’. Dit lijkt voort te komen uit het bouwbesluit en de daarmee in verband staande NEN2555. Hier wordt gesproken over een melder in de vluchtwegen, in de praktijk vaak één per verdieping. Er staat echter ook dat in alle ruimten een hoorbaar signaal moet zijn. Daar wringt de schoen. Om de overlevingskansen te vergroten adviseert de Brandweer aan tussendeuren te sluiten. Een gesloten deur heeft echter wel gevolgen voor de hoorbaarheid van rookmelders. Bij niet gekoppelde rookmelders (in de nieuwe wetgeving geen eis) duurt het dus met gesloten deuren langer voordat men hoort dat er brand is. Dat is met de snelheid waarmee een woningbrand om zich heen grijpt natuurlijk weer onwenselijk.

Vraagpunten genoeg maar hoe zit het met de antwoorden en de beschikbare oplossingen?

Die zijn er zeker! Maar het is wel verstandig tijdig na te denken wat bij uw organisatie en bewoners past. Bewust noem ik de bewoners. Het maakt namelijk veel uit of een appartementencomplex voornamelijk bewoond wordt door starters of door senioren waarvan de zelfredzaamheid af te vragen is.

Kortom redenen genoeg om snel te starten met oriënteren op het aanbod en de beschikbare oplossingen. Stand alone melders of toch de door Brandweer geadviseerde gekoppelde rookmelders? En wat met betrekking tot de voorbereiding op smarthome ontwikkelingen en data gestuurd onderhoud? Quality Creations heeft voor alle situaties specifieke rookmelders waarmee, met een bescheiden investering, een veilige omgeving gerealiseerd kan worden. Met Leefsamen waarmee eerder dit jaar een innovatie challenge van Woonzorg Nederland, Habion en Wooncompagnie werd gewonnen is ook een prachtige oplossing beschikbaar voor de oudere huurders.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met John van Adrichem van Quality Creations International (de officiële distributeur van Fire Angel) via 015 3693965 of info@qualitycreations.nl.


Een greep uit ons leveranciersregister

Strooming
Expert in legionellapreventie & geluid-, geur- en luchtonderzoek ...
RECO Lift Solutions
Verhuur van tijdelijke personenliften, trapliften en noodliften voor iedere situatie ...
SKK Kozijnwacht B.V.
Serviceorganisatie voor Dagelijks, Planmatig en Preventief Kozijnonderhoud ...