Is het klaar met de rookmelders?

Is het klaar met de rookmelders?

Gepubliceerd op:

Afgelopen 1 juli ging de zogenaamde rookmelderplicht in. Iedere woning moet per verdieping minimaal één rookmelder hebben. 1 juli is voorbij; is het dan nu klaar met de verkoop en plaatsing van rookmelders?

Zeker niet volgens John van Adrichem van Quality Creations; ‘de rookmelderplicht gaat over een absoluut minimum waarbij de gedachte is dat mensen moeten weten dat de vluchtweg nog vrij is van rook en daar anders voor gewaarschuwd worden. Bedenk je echter dat de brandrisico’s niet in de vluchtweg zitten maar in woon- en bijvoorbeeld (tiener-) slaapkamers. Het zou goed zijn daar ook melders te plaatsen.

Recent was er veel ophef over de hoorbaarheid van rookmelders. Ik durf te zeggen dat een rookmelder, op een klein percentage mensen met een slecht gehoor na, prima hoorbaar is. Maar als de melder beneden in de gang in alarm gaat en je ligt twee gesloten deuren en een verdieping verder te slapen dan hoor je die melder wellicht niet goed genoeg. Meer melders plaatsen en beter nog; gekoppelde melders plaatsen lost dat probleem grotendeels op.  En voor de mensen die slechthorend of doof zijn hebben we dan speciale oplossingen. Sowieso moet er goed nagedacht worden over de brandveiligheid bij ouderen.

Rookvrij kunnen vluchten wordt dan ook nog een thema. In appartementsgebouwen gelden nog relatief nieuwe eisen om rookverspreiding tegen moeten gaan. Denk aan het afsluiten van de ventilatie maar ook het aansturen van vrijloop deurdrangers. Allemaal zaken waar de rookmelder een rol bij gaat spelen en waar wij als gespecialiseerde distributeur oplossingen beschikbaar hebben waar je gelijk mee aan de slag kunt. Zo ontwikkelen we samen met de marktleider op het gebied van vrijloopdrangers een ‘black box’ waar je aan de ene kant een 230V aansluiting hebt en je aan de andere kant een door de rookmelder aangestuurde geschakelde 24V voeding hebt voor de dranger. Je kunt hier natuurlijk ook de ventilatie kleppen mee aansturen. Eenvoud voor de installateur die met beperkte installatie werkzaamheden snel een woning brandveiliger kan maken.

De rookmelderplicht is een goed begin geweest maar er kan nog veel worden gedaan om op een hoger niveau van brandveiligheid te komen.

Meer weten of gewoon van gedachten wisselen; neem dan contact op met John van Adrichem, distributeur van FireAngel via info@qualitycreations.nl of via 015 369 3965Een greep uit ons leveranciersregister

Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...