Een rookvrije vluchtweg

Een rookvrije vluchtweg

Gepubliceerd op:

Uit diverse onderzoeken van het Instituut Fysieke Veiligheid blijkt dat rookverspreiding bij brand buiten het compartiment waar de brand ontstaan is een groot risico met zich meebrengt. Met name deuren die, al dan niet bij het ontvluchten van de woning, open blijven staan zijn hier een veroorzaker van veel gevaarlijke situaties met zelfs doden tot gevolg.

Vanaf 1 juli 2021 geldt er een aanpassing in het Bouwbesluit op het gebied van de zelfsluitendheid van woningentreedeuren in appartementengebouwen. Deze aanpassing geldt voor situaties waarbij de woningentreedeur grenst aan een gezamenlijke inpandige vluchtweg. Deze aanpassing is een logisch vervolg op de eis die in veel gemeenten al gold voor dit soort deuren in hoogbouw projecten en eerdere aanpassingen in het Bouwbesluit.

De zelfsluitendheid wordt bereikt met een vrijloopdeurdrager, de aansturing hiervan gebeurt door rookmelders.

Na de laatste aanpassing van het Bouwbesluit is er onduidelijkheid ontstaan over de eisen die aan de rookmelders gesteld worden die de vrijloopdeurdrangers aan moeten sturen. In feite staat er alleen ‘dat bij brand in de woning de deur gesloten moet worden’. Geen uitspraken dus over het aantal melders, al dan niet aangesloten op 230V, waar de melders te plaatsen en of ze al dan niet gekoppeld moeten zijn.

Binnen het FireAngel portfolio zijn er verschillende opties met zowel batterij gevoede als 230V rookmelders. Door de juiste producten te kiezen wordt voldaan aan de regelgeving waarbij steeds gekeken wordt hoe de installatiekosten zo laag als mogelijk te houden. We hebben daarbij zelfs, in samenwerking met/op verzoek van DormaKaba, een aanstuurunit ontwikkeld. Eenvoudig gezegd hoeft alleen de stekker in het stopcontact gedaan te worden en komt er een geschakelde en gestabiliseerde 24V voeding uit voor de vrijloopdeurdranger. Deze unit kan zowel in de meterkast als gelijk bij de deur worden aangebracht. Plug and play!

Wij adviseren u of uw aannemer graag op welke wijze de rookmelders in de woning aangebracht en gekoppeld moeten worden om te voldoen aan de wetgeving. Aarzel dus niet om contact op te nemen via 015-3693965 of info@qualitycreations.nl.Een greep uit ons leveranciersregister

POM
Met POM incasseer je beter, sneller, socialer én tegen lagere kosten ...
Zoontjens
Meer dan honderd jaar werken in de bouwsector heeft voor dakspecialist Zoontjens geleid tot een schat aan ...
Tenten Solar Zonnepanelen B.V.
Tenten Solar Zonnepanelen is dé specialist, groothandel, leverancier en installateur op het gebied van zonne-energie ...