Help huurders met de Ventilatie Checklist

Help huurders met de Ventilatie Checklist

Gepubliceerd op:

In veel woningen komt te veel vocht voor. Dit kan leiden tot schimmel, gezondheidsklachten, huisstofmijt en zilvervisjes. Polygon kan huurders helpen de vochtproblemen op te lossen en het schimmel te verwijderen. Het is belangrijk dat dit professioneel gebeurt om terugkeer van schimmels te voorkomen.

Echter geven wij ook graag een aantal tips om het ontstaan van vochtproblemen en schimmel in een woning te voorkomen. Door te luchten en te ventileren krijgen vocht en daarmee schimmels geen kans!

Hoe ontstaat vocht in huis?
Vocht in huis ontstaat door onze eigen aanwezigheid (ademen en transpireren) en door activiteiten die we in huis uitvoeren, zoals douchen, koken en kleding wassen. Maar ook door optrekkend vocht uit kruipruimtes, lekkages en vocht-doorslaande muren. Per dag creëren we ongeveer 15 liter vocht in huis. Dit vocht is een ideale voedingsbodem voor onder andere schimmel en huis-stofmijt. Dit leidt vervolgens weer tot gezondheidsklachten, zoals allergieën, ademhalingsstoornis-sen en een verzwakt immuunsysteem, wat bijvoorbeeld langdurige of zelfs chronische verkoud-heid tot gevolg kan hebben. 

Help huurders met juiste tips
Om vocht geen kans te geven in een woning is het belangrijk om te luchten en te ventileren. Wat is het verschil? Met luchten bedoelen we dat er meerdere ramen of deuren tegenover elkaar wor-den opengezet. Op die manier wordt alle vochtige lucht snel uit huis verdreven en vervangen voor verse, drogere lucht. Het is belangrijk om dit regelmatig (liefst dagelijks) ongeveer 10 à 15 minuten te doen.
Ventileren is een continu proces, adviseer dit het liefst voor 24 uur per dag. Ventilatieroosters die-nen altijd open te staan of een mechanisch ventilatiesysteem altijd aan, dan wordt de woning con-tinu geventileerd.

De voordelen van ventileren en luchten op een rij:
  • Gezondere lucht in huis
  • Minder vocht in huis
  • Schimmel krijgt geen kans
  • Lagere stookkosten, doordat drogere lucht sneller opwarmt
Ventilatie en energieverspilling
Vaak wordt gedacht dat ventileren energieverspilling is. Logisch, want door ventileren gaat er in-derdaad warmte verloren. Maar dit is zeker geen verspilling, want ventilatie is noodzakelijk voor een goed binnenklimaat en gezondheid. Goede ventilatie heeft daarnaast ook een positief effect of de stookkosten. Droge lucht wordt namelijk sneller verwarmt dan vochtige lucht, waardoor de verwarming eerder uit slaat. Overigens neemt warme lucht meer vocht op dan koude lucht, waar-door het is aan te raden om te luchten als het warm is in huis, zodat er zoveel mogelijk vocht het huis uitgevoerd wordt.

Ventilatie Checklist
Om uw huurders te helpen hun woning zo goed mogelijk te ventileren hebben wij een Ventilatie Checklist gemaakt met handige tips over ventileren. Is er hulp nodig bij vochtproblemen dan staat Polygon 24/7 klaar om te helpen met drogen, schimmel verwijderen of lekdetecties.

Meer weten over Polygon?
https://www.woningcorporaties.nl/leveranciers/polygon

Een greep uit ons leveranciersregister

Inspectus
Specialist in asbest, houtaantasters en kruipruimtes ...
Total Wall
Onze passie is het mooi en duurzaam herstellen van gevels en panden ...
GEALAN
De GEALAN-groep is een van Europa's toonaangevende fabrikanten van pvc profielen voor ramen en deuren ...