Partijen slaan handen ineen voor huurwoningen middensegment Amsterdam

Partijen slaan handen ineen voor huurwoningen middensegment Amsterdam

Gepubliceerd op:

Binnen acht jaar moeten in het middensegment in Amsterdam minimaal 10.000 nieuwe huurwoningen worden gebouwd. Vijf institutionele beleggers en vijf Amsterdamse woningcorporaties willen daar afspraken over maken met de gemeente. De partijen willen tot 2025 zorgen voor aanbod van betaalbare huur op alle Amsterdamse nieuwbouwlocaties. De beoogde huur van deze woningen zal liggen tussen de 725 en 1000 euro per maand, voor woningen van minimaal vijftig vierkante meter.

Een kwart van de woningen is gereserveerd voor huurders die doorstromen vanuit de sociale huur. Tegelijkertijd gaan de woningcorporaties woningen vanuit de sociale huur overhevelen naar middenhuur om zo meer aanbod te creëren voor huurders met een bovenmodaal inkomen. Per saldo moet de doorstroming van mensen met middeninkomens ervoor zorgen dat er meer sociale huurwoningen vrijkomen voor mensen met lagere inkomens, laten de partijen weten.
 
Platform aanzet voor Samenwerkingstafel
De initiatiefnemers van het plan hebben zich verenigd in het Platform Amsterdam Middenhuur. Het gaat om de vijf grote woningcorporaties De Alliantie, Eigen Haard, Rochdale, Stadgenoot en Ymere en de institutionele beleggers Amvest, Vesteda, Syntrus Achmea, Bouwinvest en Wonam. Door samen te werken willen ze de gesprekspartner zijn van de gemeente Amsterdam, de omliggende gemeenten en de huurdersorganisaties.

Huurafspraken voor 25 jaar
De oprichting van het platform is in de geest van de lokale Samenwerkingstafels om het tekort aan middenhuurwoningen op te lossen, die vorige week door minister Plasterk (BZK) werd aangekondigd. De partijen willen met de gemeente Amsterdam afspreken dat de huur van de nieuwe woningen zeker 25 jaar in het middensegment blijft. Ook willen ze vastleggen dat er zowel twee-, drie-, als vierkamerwoningen komen. Wat de initiatiefnemers betreft zullen dit woningen van verschillend types zijn, die verspreid over de stad worden gebouwd.

Inventarisatie woningwensen
De komende maanden doet het platform onderzoek naar de vraag naar middenhuurwoningen en de wensen van de doelgroep over grootte, locatie en huurprijs. Deelnemers aan het platform gaan vandaag met woonwethouder Laurens Ivens in gesprek over hun plannen, tijdens een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger.

Bron: Binnenlands Bestuur.

Een greep uit ons leveranciersregister

Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...
Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...
NIBE Energietechniek
Als Europees marktleider op het gebied van warmtepompen is NIBE dé partner voor de Nederlandse en Belgische markt ...