Totale gekte op de woningmarkt lijkt voorbij te zijn

Totale gekte op de woningmarkt lijkt voorbij te zijn

Gepubliceerd op:

De totale gekte op de woningmarkt lijkt voorbij te zijn. Het aantal hypotheekaanvragen daalde ten opzichte van 2021, evenals het gemiddelde hypotheekbedrag. Hoe komt dit en wat betekent het?

‘Huizenmarkt koelt verder af’, ‘Starter wint terrein’, ‘Omslag op de huizenmarkt’. Een greep uit diverse media toont aan dat de totale gekte op de woningmarkt voorbij lijkt te zijn. Uit recente cijfers blijkt dat het aantal hypotheekaanvragen ten opzichte van 2021 is gedaald met 7 procent. Dat niet alleen, ook de gemiddelde woningwaarde én daarmee het gemiddelde hypotheekbedrag namen af in 2022: het laatste bedrag daalde met 12% ten opzichte van 2021. Hoe komt dit en wat betekent het?

Hoge rente, inflatie en oorlog hebben invloed
Hypotheken Data Netwerk spreekt van een duidelijke omslag. Na een jarenlange stijging van de huizenprijzen begint de markt nu iets af te koelen. Voor het eerst in twee jaar zakte het gemiddelde hypotheekbedrag onder de drie ton, zo’n 37.000 euro lager dan het jaar ervoor. Ook staan huizen langer te koop. Belangrijke oorzaken hiervan zijn de gestegen hypotheekrente, de hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne. Dat maakt dat mensen wat voorzichtiger worden. Door de gestegen hypotheekrente stijgen de maandlasten en kunnen huizenkopers minder lenen voor de aankoop van een woning.

Verwachting voor starters
De dalende huizenprijzen bieden wel meer mogelijkheden voor starters. Huizen staan langer te koop, er is meer keuze en minder concurrentie van doorstromers en beleggers. Echter, hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft, tevens cursusleider bij PAOTM, betwijfelt in een interview met RTL of alle jongeren nu veel meer kansen krijgen op de woningmarkt. Vorig jaar stond er amper iets te koop, dus het aanbod is zeker groter, maar door de gestegen rente kan men ook minder lenen. Het hangt af van de eigen financiële situatie. Hebben starters het financieel goed voor elkaar of worden ze hierin gesteund door hun ouders, dan biedt de woningmarkt voor deze selecte groep inderdaad meer perspectief. Hij verwacht dat dit van korte duur is: naar verwachting zullen de huizenprijzen over een half jaar stabiliseren of wellicht zelfs weer licht gaan stijgen.

Woningmarkt staat voor tal van uitdagingen
Dat is niet de enige trend die zichtbaar is in de woningmarkt. Er blijft een groot tekort aan woningen, daarnaast kampt ook de bouwsector met de stikstofproblematiek en ligt er een forse verduurzamingsopgave. Hoe dit slim aan te pakken en deze uitdagingen het hoofd te bieden?

Recente ontwikkelingen in het wonen
Peter Boelhouwer is een echte expert op het gebied van woningmarkt. Hij deelt zijn kennis graag tijdens de cursus Recente ontwikkelingen in het wonen. Gedurende vier dagen word je bijgepraat door diverse experts uit de sector. “Tijdens de cursus bespreken topsprekers uit de wetenschap en de praktijk de nieuwste opgaven en oplossingen op het gebied van het wonen en is ruim de gelegenheid voor een eigen inbreng.”, aldus Peter Boelhouwer.

Wil je ook op de hoogte zijn van de trends in de woningsector? Je kunt de cursus dit voorjaar weer volgen. Lees er meer over op de cursuspagina Recente ontwikkelingen in het wonen of bekijk het gehele cursusaanbod in de woningmarkt bij PAO Techniek en Management.


Een greep uit ons leveranciersregister

Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...