Goede woonruimteverdeling vereist betere samenwerking

Goede woonruimteverdeling vereist betere samenwerking

Gepubliceerd op:

Wie in Nederland op zoek is naar een sociale huurwoning, is aangewezen op de website van een woningcorporatie of de site van één van de bijna 40 woonruimteverdeelregio’s. Dat moet toch makkelijker kunnen? Alle koopwoningen van Nederland staan immers op één centrale website.

Naast het feit dat het aanbod versnipperd is over meerdere websites, gelden in elke regio aparte regels en inschrijftarieven. Daarom wordt er momenteel door de ‘Koplopergroep woonruimteverdeling’ en Aedes gekeken naar de mogelijkheid voor een landelijke woonruimteverdeling. Eén centrale plek voor de woningzoekende, waar zij zich kunnen inschrijven tegen één landelijk tarief. Waarbij er voor gemeenten nog steeds de mogelijkheid is om eigen voorwaarden te stellen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om starters met voorrang in de eigen gemeente te huisvesten. Dit is natuurlijk een complex traject waar vele corporaties bij worden betrokken. Het streven is in 2023 een landelijke woonruimteverdeling te hebben ingericht.

Dit is één van de trends die speelt op het gebied van woonruimteverdeling. Maar dat is niet alles. Gemeenten en corporaties staan voor flinke uitdagingen nu de druk op de sociale huursector steeds verder toeneemt. Hoe zorg je ervoor dat spoedzoekers tijdig een woning vinden? Hoe kun je de voorraad doelmatiger benutten en doorstroming stimuleren? Hoe vind je de juiste balans tussen passend toewijzen en het borgen van de leefbaarheid?

Deze en nog vele andere kwesties komen uitgebreid aan bod tijdens de tweedaagse PAOTM-cursus Trends in de woonruimteverdeling op 21 en 22 juni aanstaande in Amersfoort. Cursusleiders dhr. A.L. Ouwehand (TU Delft) en dhr. T. Wever MSc (RIGO Research en Advies) nemen je mee in de laatste ontwikkelingen op het gebied van woonruimteverdeling, schetsen de (inter)nationale context, geven inzicht in andere praktijksituaties en onderzoeken en geven tools om met de eigen situatie aan de slag te gaan. Na het afronden van de cursus behaal je 13 PE punten VTW.

De cursus is door eerdere deelnemers beoordeeld met een 8,6: “Het is een inspirerende cursus met goede en kundige sprekers die de cursisten in alle facetten van woonruimteverdeling meenemen. De opgedane kennis is voor mij echt van toegevoegde waarde om mijn functie beter te kunnen uitvoeren.”

Kijk voor meer informatie op de website van PAO Techniek en Management. Hier vind je ook ons gehele cursusaanbod in de woningmarkt.


Een greep uit ons leveranciersregister

Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...