In de plannen van kabinet-Schoof, die tijdens Prinsjesdag 2024 zijn gepresenteerd, blijven de klimaatdoelstellingen overeind staan. Zo ook de subsidies voor zonneboilers, warmtepompen en isolatie. Dat is niet voor niets. Deze investeringen besparen energie en beperken de afhankelijkheid van gas. Daarnaast bieden slimme oplossingen uitkomst bij de huidige netcongestie, omdat ze vraag en aanbod beter op elkaar laten aansluiten.
Levert energie op
In het geval van een warmtepomp wordt er niet alleen energie bespaard, het levert ook energie op. Bij de huidige generatie warmtepompen wordt van 1 kWh stroom 5 kWh warmte gemaakt. Ter vergelijking: elektrische verwarmen levert 1 kWh warmte met 1 kWh stroom en bij een gasketel is zelfs 1,2 kWh nodig voor 1kWh warmte.
De vorig jaar geïntroduceerde Panasonic Aquarea L-serie lucht-water warmtepompen met capaciteiten van 5 kW tot 9 kW gaat zelfs een stapje verder en maakt van 1 kWh stroom 5,33 kWh warmte. Daarnaast maakt het gebruik van het natuurlijke koudemiddel R290. Dit koudemiddel heeft een aardopwarmingsvermogen (GWP) van 3, dat vele malen lager is dan het GWP van het traditionele f-gas R410A, wat 2088 is.
Ideale vervanger van cv-ketel
Het koudemiddel R290 maakt een cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk, zelfs met een buitentemperatuur van -15 °C. Daardoor is deze warmtepomp een ideale vervanger van de cv-ketel, omdat het systeem de juiste temperatuur voor radiatoren levert en er gebruik kan worden gemaakt van de bestaande leidingen en radiatoren in de woning. Dat maakt verduurzamen zonder ingrijpende aanpassingen of verbouwing mogelijk.
Met de nieuwe Panasonic Aquarea M-serie (9 kW tot 16 kW) is dat ook mogelijk voor grote twee-onder-één-kappers, vrijstaande woningen, meerdere verdiepingen appartementencomplexen en kleine utiliteit. Deze warmtepompen bieden dezelfde voordelen als de L-serie en maken daarnaast gebruik van de gepatenteerde T-CAP-techniek waardoor het een extra pijp-in-pijp wisselaar in de buitenunit heeft. Zo kan de warmtepomp ook bij -25°C nog op de buitenlucht te draaien, waar andere warmtepompen het elektrisch element moeten laten bijspringen.
Optimaal gebruik zonne-energie
De Aquarea-warmtepompen kunnen ook eenvoudig worden verbonden met zonnepanelen met behulp van een extra printplaat (CZ-NS5P). De energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt zo direct gebruikt voor verwarmen, koelen en de productie van warm tapwater. Met een aantal optionele accessoires zijn ook extra regelfuncties mogelijk, zoals de regeling van het verbruik van zonne-energie.
Daarnaast kunnen de warmtepompen binnenkort gecombineerd worden met de slimme thermostaten en energiebeheerdiensten van tado°. Dat betekent dat ze warmte leveren op basis van de vraag in elke kamer, beheerd door de slimme thermostaten van tado° met behulp van de Balance energiebeheersoftware. Deze software bepaalt de meest kostenefficiënte tijden om de woning automatisch te verwarmen en draagt daarmee bij aan een oplossing voor de huidige netcongestie.
Warmtepomp cruciale schakel energietransitie
Gepubliceerd op:
23 September 2024
In de kabinetsplannen voor 2025 blijven de klimaatdoelstellingen overeind staan. Zo ook de subsidies voor warmtepompen. Dat is niet voor niets.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: