Een slim & veilig zonnestroomsysteem

Een slim & veilig zonnestroomsysteem

Gepubliceerd op:

Al in onze eerste nieuwsbrief van dit jaar hebben wij u bericht over het  unieke ontzorgconcept voor woningcorporaties. Woonstad Rotterdam heeft gekozen voor dit ontzorgconcept van Oranjedak en tevens voor een Zonnestroom oplossing met ENPHASE micro-omvormers. Een begrijpelijke keuze als we het hebben over ontzorgen, veiligheid en duurzaamheid. In deze nieuwsbrief leggen wij graag de voordelen uit van de toepassing van een micro-omvormer.

Conventionele zonnestroomsystemen werken met een zogenaamde stringomvormer, welke  in de regel binnen in het gebouw of de woning  komt te hangen. Terwijl een micro-omvormer achter elk zonnepaneel geplaatst wordt. Hierdoor wordt de gelijkstroom (DC) direct omgezet in wisselspanning (AC).

De voordelen van een micro-omvormer ten opzichte van een centrale stringomvormer opgesomd:
  • Veiligheid; er wordt maximaal 230 volt vanuit het dak de woning in getransporteerd. Dit is vergelijkbaar met alle elektriciteitsleidingen in de woning. Dit voltage wordt gezien als een veilige spanning en levert bij een gedegen installatie geen verhoogde kans op weerstand en warmte-ontwikkelingen in kabels etc. en valt daarbij in lijn met de eisen vanuit de NEN1010. Bij het toepassen van een stringomvormer kan het voltage via de DC-bekabeling via het dak naar de meterkast / omvormer oplopen tot wel 1000 volt, ook al is de stringomvormer losgekoppeld van het net. Bij het wegvallen van de netspanning wordt ook de spanning binnen de bekabeling van de zonnepanelen en de woning weg teruggebracht naar maximaal 1 volt. Dit geeft geen een wel zo’n veilig gevoel.
  • Minder overlast; er is geen omvormer meer benodigd in de woning welke vaak niet in de meterkast geplaatst kan worden en vaak wordt gezien als een storend element in de woning vanwege geluidsoverlast bij opstarten en warm weer (ventilator).
  • Ontzorgen; los van bovengenoemde voordelen ten aanzien van geluid en ruimte, wordt door de toepassing van een micro-omvormer ook de werkzaamheden binnen de woning aanzienlijk beperkt en kan dus vele malen sneller worden uitgevoerd. Er komt alleen een klein kastje in de meterkast, verder is er niets zichtbaar (buiten eventuele kabelgoten van het dak naar de meterkast of wcd).
  • Garantie: de garantie op micro-omvormertechniek is vele malen hoger dan bij het toepassen van een stringomvormer. De garantie bedraagt 25 jaar.
  • Opbrengst; doordat er achter ieder zonnepaneel een micro-omvormer wordt geplaatst kan optredende schaduw op enkele delen van een paneel (of panelen) geen invloed meer hebben op de overige panelen. Hiermee kan er bij lastigere daken sneller alsnog een passende configuratie gebouwd worden waardoor de gewenste minimale opbrengst alsnog gewaarborgd kan worden
  • Duurzaamheid: micro-omvormers halen meer opbrengst uit ieder zonnepaneel. Dit betekent een hogere besparing en beter voor het milieu.
  • Rendement: De geoptimaliseerde micro oplossing zorgt bij schaduw of vuil op een PV paneel, maar ook bij degradatie van een paneel voor maximale opbrengst.
  • Monitoring: bekijk in een oogopslag de prestaties van het PV systeem op telefoon, tablet of PC wat zorgt dat de gebruiker bewuster met energie omgaat.
  • Toekomstbestendigheid: de installatie is (in tegenstelling tot een standaard omvormer) in de toekomst altijd eenvoudig uit te breiden.
Neemt u vandaag nog contact met ons op voor een gesprek met een van onze technisch adviseurs. Debby de Jonge 06-10121665

Een greep uit ons leveranciersregister

AWB
AWB, onderdeel van de Vaillant Group ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt totaaloplossingen ...
DAB Pumps B.V.
DAB is al meer dan 40 jaar één van de belangrijkste spelers op de markt voor beheer en verplaatsing van...
Liftintermediair
Liftintermediair: De volledig onafhankelijke, ervaren adviseur in liftinstallaties ...