De noodzakelijkheid van het onderhouden van een zonnestroomsysteem

De noodzakelijkheid van het onderhouden van een zonnestroomsysteem

Gepubliceerd op:

Bij de aanschaf van een zonnestroomsysteem, waarbij er gerenommeerde merken worden gebruikt, is de klant gegarandeerd van een product met een lange levensduur. Voor zonnepanelen is dat zeker 25 jaar en een gemiddelde stringomvormer 7 tot 12 jaar. Bovendien zijn zonnepanelen zo goed als onderhoudsvrij. Ook al liggen ze op het dak in weer en wind, ze doen in principe waar ze voor aangeschaft zijn: zonlicht omzetten naar stroom.

Waarom is het dan toch noodzakelijk om onderhoud en inspectie uit te voeren?
  • Onder normale omstandigheden zorgt het regenwater doorgaans voor het afspoelen van vuil, echter blijkt in de praktijk dat de vervuiling toch hardnekkiger is dan gedacht. Fijnstof, plakkerige afscheiding van bomen, uitwerpselen van vogels blijken de grootste boosdoeners. Een verminderd rendement van ca. 3 tot 5% is dan al snel het gevolg. Daarbij komt ook nog eens dat, hoe langer vuil de kans krijgt om zich te hechten aan het zonnepaneel, het reinigen ervan een stuk lastiger wordt.
  • Om het beste rendement te halen uit een zonnestroominstallatie is het aan te bevelen om deze minimaal 1 keer per jaar te laten reinigen. Om te voorkomen dat de zonnepanelen beschadigen dient dit NIET te gebeuren met schoonmaakmiddelen, maar met gedemineraliseerd water (ook wel osmose-water genoemd: dit is water waaruit verontreinigende delen verwijderd zijn, zoals kalk wat een laagje op de panelen kan vormen). Uiteraard dient er gereinigd te worden met zachte materialen en geen schurende. Deze werkzaamheden laten uitvoeren, bij voorkeur in de lente (het seizoen met de meeste zon komt er immers aan).
  • Doordat er niet veel bewegende delen in een omvormer zitten, gaat deze niet snel kapot, echter zijn deze wel gevoelig voor hoge temperaturen en stofvorming. De condensatoren in een omvormer zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen, het is daarom belangrijk dat er voldoende ventilatie is in de ruimte waar de omvormer hangt. Bij het onderhoud van de omvormer(s) zal er goed gekeken moeten worden of er geen verstoppingen zitten in de ventilatiekanalen.
  • Bij een jaarlijkse inspectiebeurt worden alle bevestigingspunten grondig gecontroleerd op eventueel loszitten door trillingen en de werking van materialen. Ook wordt er gekeken of er geen schade is ontstaan door bijvoorbeeld takken, hagel en wind.
  • Kabels en connectoren dienen op het dak en bij de dak- of geveldoorvoeren goed gecontroleerd te worden op beschadigingen en aandraaimomenten van wartels. Beschadigingen of losse connectoren kunnen brand veroorzaken of storingen opleveren in de omvormer.
  • Door het zonnestroomsysteem te monitoren kan er tijdig ingegrepen worden als blijkt dat er een verschil in opbrengst is of andere storingen zijn opgetreden door bijvoorbeeld blikseminslag of andere factoren. Een omvormer kan simpel uitgelezen worden via een computer, tablet of smartphone. Dagelijks, wekelijks, maandelijks is te zien wat de opbrengst in kWh is en of er storingen zijn. Bij een systeem met optimizers of micro-omvormers is het zelfs op paneelniveau af te lezen.
  • Bovengenoemde monitoring kan door de klant zelf worden gedaan, maar ook door de onderhoudspartij, die in overleg periodiek controleert en bij melding zo spoedig mogelijk de eigenaar op de hoogte brengt of zelfs direct de storing verhelpt om zoveel mogelijk opbrengstverlies te voorkomen. In een periode van 25 jaar kan dit enorm veel verschil maken op het uiteindelijke rendement van het zonnestroomsysteem.
Samengevat is periodiek onderhoud dus stellig aan te bevelen om het maximale uit een zonnestroomsysteem te halen. Er wordt immers niet voor niets gesteld dat een investering in een zonnestroomsysteem voor een langere duur is en er dus ook over een langere termijn profijt uit gehaald kan worden.

Met het uit laten voeren van periodiek onderhoud is de kans dat de beoogde levensduur en rendement op langere termijn gehaald kan worden, in ieder geval een heel stuk groter geworden.

Wilt u meer informatie over het operationeel onderhouden van uw zonnestroomsysteem en op welke wijze Oranjedak u hierin kan adviseren, neemt dan u vandaag nog contact met ons op voor een gesprek met een van onze technisch adviseurs. Debby de Jonge 06-10121665

Een greep uit ons leveranciersregister

Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Tenten Solar Zonnepanelen B.V.
Tenten Solar Zonnepanelen is dé specialist, groothandel, leverancier en installateur op het gebied van zonne-energie ...