Techno-logische brandrisico’s

Techno-logische brandrisico’s

Gepubliceerd op:

Technologie en technische ontwikkelingen zijn niet uit onze maatschappij weg te denken. Maar wat voor effecten hebben al deze ontwikkelingen op uw brandveiligheid, hoe wordt u als verantwoordelijke binnen uw organisatie hiermee geconfronteerd en hoe gaat u hiermee om?

“Ik kan u vast verklappen dat de technische ontwikkelingen altijd voorlopen op de brandveiligheidsmaatregelen vanuit de wet- en regelgeving” verklaart John Bouwman, projectmanager bij Nu-Swift Brandbeveiliging uit Arnhem. “Er moet eerst iets gebeuren voordat er maatregelen worden opgelegd en dat is zeker niet in het belang van de ondernemer die zijn onderneming en zijn medewerkers wil beschermen tegen nieuwe technologische risico’s”.

De brandveiligheidsmarkt draait op volle toeren om de risico’s vanuit de technologische ontwikkelingen te monitoren en passende maatregelen, zoals nieuwe en milieuvriendelijkere blusstoffen, te ontwikkelen. Het proces om nieuwe veiligheidsmiddelen te ontwikkelen, testen en vooral te laten certificeren is lang en kostbaar. Toch wordt er flink geïnvesteerd en ook met succes. De afgelopen twee jaar zijn er nieuwe blusmiddelen ontwikkeld die een beginnende lithiumbrand kunnen bestrijden. “Je ziet dat de doorontwikkeling in speciale blusstoffen verder gaat en de effecten op bijvoorbeeld een lithiumbrand steeds effectiever worden” legt John Bouwman uit.

Als verantwoordelijke voor de brandveiligheid in uw organisatie dient u passende maatregelen te nemen. Het is daarom belangrijk dat u nieuwe risico’s in kaart brengt, deze tezamen met de preventiemedewerker en de BHV organisatie waardeert waarna u in uw RI&E aangeeft op welke wijze u deze risico’s afdekt. Daar heeft u wel de juiste kennis en inzichten bij nodig.

“Zeker voor organisaties waar mensen langer werken is door bedrijfsblindheid het herkennen van risico’s een uitdaging. Een brandveiligheidsorganisatie zoals Nu-Swift Brandbeveiliging kan helpen om de risico’s te herkennen en passende maatregelen te bedenken” aldus John Bouwman.

Voorbeelden van wijzigende risico’s waar u zeker eens de aandacht op mag vestigen
  • Aanpassing van de serverruimte
  • Aanschaf en plaatsing nieuwe apparatuur (en kabels)
  • Nieuwe (onbekende) chemische stoffen
  • Alle voorzieningen en apparaten met lithium batterijen
  • Nieuwe bouwkundige materialen
  • Wijziging van de indeling van een bedrijfspand
  • Aanschaf nieuwe veiligheidsmiddelen
Technologie heeft naast risico’s uiteraard ook veel voordelen. Ook op het gebied van brandveiligheid gaan ontwikkelingen door en worden veiligheidsmiddelen steeds “slimmer”. Rookmelders die contact maken met een smartphone, noodverlichting die bij elke calamiteit de juiste vluchtroute aangeeft en systemen die defecten rapporteren zodat er direct actie kan worden ondernomen zijn slechts enkele voorbeelden.

“Ook bij deze ontwikkelingen geldt dat de voordelen, nadelen en risico’s goed moeten worden ingeschat” zegt John Bouwman. “Geen enkel apparaat kan zichzelf keuren en onderhouden en wondermiddelen bestaan niet. Kijk altijd wat er nodig is om de brandveiligheid in uw organisatie te borgen in de 12 maanden na controle en onderhoud”.

Nu-Swift Brandbeveiliging verzorgt de brandveiligheid bij zo’n 30.000 adressen in Nederland. Met goed opgeleide en gedreven adviseurs kunnen zij uw organisatie helpen om risico’s in kaart te brengen en passende oplossingen te implementeren. Nu-Swift is actief in o.a. de volgende deelmarkten: AED’s, Bedrijfsnoodplannen en noodplattegronden, BHV en EHBO, Blusmiddelen, Branddetectie, Droge blusleidingen, Noodverlichting, (slimme) Rookmelders, Vrijloopdeurdrangers.

Nu-Swift Brandbeveiliging | www.nu-swift.nl | info@nu-swift.nl | 026 - 3630330

Een greep uit ons leveranciersregister

Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...