Nijmegen wint Stookjerijk-trofee 2016

Nijmegen wint Stookjerijk-trofee 2016

Gepubliceerd op:

De Nijmeegse huurders, woningcorporaties en de gemeente Nijmegen hebben de Stookjerijktrofee 2016 gewonnen. De Stookjerijktrofee 2016 is een benchmark tussen de 36 grootste gemeenten van Nederland. Zij kregen een enquêteformulier toegestuurd, waarin vijf onderwerpen aan de kaak werden gesteld.

De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Natuur en Milieufederaties, Woonbond, Aedes, Ministerie van BZK en de VNG hebben uiteindelijk unaniem Nijmegen aangewezen als winnaar. De Waalstad wint met twee banddiktes verschil van de andere genomineerde gemeenten,  Almere,  Utrecht, Arnhem en Zwolle.

Nijmegen heeft de trofee gewonnen vanwege de ‘groenste’ prestatieafspraken. De energiedoelstellingen van de stad zijn voor 2020 het meest ambitieus. De stad en corporaties hebben een duidelijke visie op een energieneutrale huurvoorraad. Ook de betrokkenheid van huurders in het overleg met corporatie en gemeente is goed geregeld.

Dat Nijmegen wint komt onder andere omdat alle zeven corporaties in 2020 gemiddeld energielabel B halen, sommige corporaties zelfs eerder. Ook werkt Nijmegen actief aan de realisatie van een energieneutrale huurvoorraad: 75% is in 2030 al energieneutraal, 100% in 2045. In 2017 werken de drie partijen gezamenlijk een stappenplan hiervoor uit.

Huurders zitten vanaf het begin aan tafel bij het driepartijenoverleg van de prestatieafspraken en spreken daar een serieus woordje mee. Zij hebben de intentie om de prestatieafspraken te ondertekenen. In december vindt ondertekening plaats. Tenslotte besteedt Nijmegen nadrukkelijk aandacht aan gedrag van huurders als cruciale factor voor energiebesparing en lagere woonlasten. Corporaties geven hier actief invulling aan door een aantal maatregelen. Ook willen de Nijmeegse partijen 50.000 zonnepanelen op huurdaken realiseren.

Een greep uit ons leveranciersregister

Vaillant Group Netherlands B.V.
Vaillant is een internationale marktleider op het gebied van verwarmings- en ventilatietechnologie ...
Wolters Vastgoedonderhoud
Wolters Vastgoedonderhoud is al voor veel woningcorporaties een deskundige partner in het totale onderhoud ...
Panasonic Netherlands
Kies voor verwarming, warm tapwater, warmtepompen, airconditioning, chillers en koel- vriessystemen van Panasonic ...