Nijmegen gaat ‘Rotterdamwet’ toepassen

Nijmegen gaat ‘Rotterdamwet’ toepassen

Gepubliceerd op:

Na Rotterdam is Nijmegen de tweede gemeente die de `Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek' (in de volksmond Rotterdamwet) mag gebruiken om bepaalde groepen woningzoekenden uit vier `probleembuurten' te weren. Minister Blok heeft de gemeente Nijmegen hiervoor toestemming gegeven.

Het gaat om vier gebieden in Nijmegen met in totaal 400 woningen: Kolpingbuurt, Kop Tolhuis, Teersdijk en Ackerbroekweg. De laatste twee zijn woonwagenlocaties. Uit onderzoek van de gemeente Nijmegen blijkt dat in deze gebieden sprake is van een opeenstapeling van sociale, economische en fysieke problemen. De bewonerswaardering, veiligheid en het percentage uitkeringsgerechtigden zijn er aanzienlijk ongunstiger dan in andere Nijmeegse wijken.

Met de Rotterdamwet kan een gemeente inkomenseisen stellen aan woningzoekenden. Volgens de gemeente Nijmegen is er voor woningzoekenden die niet aan deze eisen voldoen en worden geweerd uit deze gebieden, genoeg passende huisvesting te vinden elders in de regio. De gemeente gaat de geweigerde woningzoekenden monitoren tot zij een andere woning hebben gevonden. De Rotterdamwet geldt in de vier Nijmeegse gebieden tot 1 januari 2016.

De Rotterdamwet is volgens Blok een `ultimum remedium', een laatste maatregel, die pas wordt genomen als eerdere, minder ingrijpende maatregelen, niet werken. De wet kan niet preventief worden ingezet.

Een greep uit ons leveranciersregister

Koston Nederland BV
Koston Isolatie, specialist in isolatie en energiebesparing ...
CEDRAL
Jouw partner voor dak- en gevelmaterialen ...
PAO Techniek en Management
Postacademisch onderwijs voor technisch professionals ...