Nieuwe ERP-software? Staar je niet blind op het platform

Nieuwe ERP-software? Staar je niet blind op het platform

Gepubliceerd op:

Corporaties stellen ons geregeld de vraag op welk platform wij onze ERP aanbieden. De gedachte achter die vraag is dat deze corporatie graag ERP wil met een universeel platform zoals Microsoft Dynamics NAV, Dynamics AX of SAP. In selectietrajecten wordt dit punt soms als een knock-outcriterium gehanteerd, zodat leveranciers die een eigen platform ontwikkelen niet op de short- of zelfs maar de longlist komen.

Platform geen garantie voor succes
Doet een corporatie daar goed aan? Ik denk het niet. Uit meerdere onderzoeken naar ERP-implementaties blijkt dat met name de projectaanpak, de volwassenheid en continuïteit van de ERP-leverancier en de inzet van de corporatie veel bepalender zijn voor een uiteindelijk goed functionerend ERP. De software zelf is geen garantie voor succes. Door het platform als knock-outcriterium te hanteren, sluit je mogelijk oplossingen uit die beter bij je corporatie passen.

Projectaanpak
Het invoeren van een nieuw ERP-systeem is hoe dan ook veel werk, universeel platform of niet.  De ERP-leverancier is niet de enige die aan de slag gaat, ook van de corporatie wordt een aanzienlijke inspanning en daadkracht verwacht. Een projectmatige aanpak is essentieel én een volwassen ERP-leverancier met veel ervaring die je kan helpen om dit soort projecten tot een goed einde te brengen.

Continuïteit van ERP-oplossing
De continuïteit van de ERP-oplossing en met name de continuïteit van de ERP-leverancier zelf zijn vele malen belangrijker dan alleen het platform. Want wat is er vervelender dan een ERP-leverancier die na een aantal jaar de ERP-oplossing niet meer ondersteunt? En dat jij als corporatie vervolgens gedwongen wordt een groot project te starten om de nieuwe oplossing van diezelfde ERP-leverancier te implementeren? Natuurlijk kun je in zo’n geval op zoek gaan naar een andere ERP-leverancier, maar ook dat is een kostbare en tijdsintensieve exercitie.

Altijd afhankelijk
Het idee leeft dat als een ERP-leverancier een eigen platform aanbiedt, hiermee de afhankelijkheid van deze ERP-leverancier toeneemt. In zekere zin is dat waar; alleen bij SAP is er beperkte afhankelijkheid van de ERP-leverancier omdat de ERP-software van SAP door elke SAP-leverancier in beheer kan worden genomen. Bij de ERP-leveranciers die Microsoft-platforms aanbieden is de afhankelijkheid niet anders dan leveranciers die een eigen platform aanbieden.

Inspelen op veranderingen
Na een implementatie van ERP-software in je corporatie ben je meestal nog niet klaar. Als corporatie blijf je veranderen en daarmee ook de ERP-software. Om snel op deze veranderingen te kunnen inspelen, heb je een ERP-leverancier nodig die zich als partner opstelt. Een ervaren ERP-leverancier begrijpt je business en heeft tijd en aandacht voor je, ook nadat je in productie bent gegaan.

ERP-leveranciers met een eigen platform hoeven geen rekening te houden met de eigenaardigheden van dat platform en kunnen daardoor sneller op de wensen van de klant inspringen. Dit kan voor corporaties een voordeel opleveren.

De moraal van het verhaal: sluit geen ERP-leveranciers voor corporatiesoftware uit alleen op basis van een platform. Het echte onderscheid voor uiteindelijk succesvol werken met ERP zit ‘m in de projectaanpak, de volwassenheid van de ERP-leverancier en de inzet van de eigen organisatie. Afhankelijkheid van ERP-leveranciers is er in bijna alle gevallen. Corporaties die voor een ERP kiezen dat gebaseerd is op een eigen ontwikkelplatform, hebben in veel gevallen zelfs een voordeel doordat nieuwe functionaliteit sneller in het ERP zit.

Een greep uit ons leveranciersregister

Dakmerk
DAKMERK. Hét keurmerk voor platte daken ...
Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...
Strooming
Expert in legionellapreventie & geluid-, geur- en luchtonderzoek ...