Asbestsanering kan veel goedkoper

Asbestsanering kan veel goedkoper

Gepubliceerd op:

De landelijke vereniging van woningcorporaties, Aedes, verwijt Ascert, de instantie die de regels voor saneringen opstelt, dat zij te veel luistert naar de wensen van de saneerders waardoor commerciële belangen teveel gelden. Volgens Aedes zouden woningcorporaties, maar ook particulieren miljoenen kunnen besparen als de asbestbranche meewerkt aan de innovatieve mogelijkheden. 

De stichting Ascert is het niet met de kritiek eens. De indruk wordt gewekt dat er een organisatie actief is die alles bepaalt. "Mede door dit soort veronderstellingen leeft in het veld dat Ascert alles bepaalt en dat is onjuist", stelt Ascert. Tegelijkertijd wil Ascert wel meedenken over versoepelen van de regels. Ook stelt Ascert dat het onderzoek naar innovaties bij asbestsanering wil stimuleren.

Aedes dringt er bij het Rijk op aan dat de overheid of een onafhankelijke autoriteit zich met de veiligheidsnormen voor asbestsanering gaat bezighouden. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft inmiddels aangekondigd de klachten van Aedes te onderzoeken.

In Maastricht hoopt woningcorporatie Woonpunt dat daardoor de zaak in een stroomversnelling komt. Wanneer de regels worden versoepeld, zouden meer innovatieve methodes van asbestsanering gebruikt kunnen worden. Veel klussen kunnen dan in een lagere risicoklasse plaatsvinden. Dat zou corporaties maar ook particulieren op jaarbasis in totaal miljoenen euro’s kunnen schelen. "Het gaat toch om geld van de huurder", stelt Marcel Salobir, contractmanager bij Woonpunt.

De corporatie heeft het afgelopen jaar bij enkele saneringsklussen bij wijze van experiment ervaring opgedaan met een Limburgse saneerder die wel bereid bleek om innovatieve, goedkopere saneringsmethodes toe te passen. "Onderzoek daarbij wees uit dat het op een veilige manier kon. De veiligheid staat namelijk ook voor ons voorop. Tegelijkertijd was het tientallen procenten goedkoper."

Een greep uit ons leveranciersregister

DAB Pumps B.V.
DAB is al meer dan 40 jaar één van de belangrijkste spelers op de markt voor beheer en verplaatsing van...
NIBE Energietechniek
Als Europees marktleider op het gebied van warmtepompen is NIBE dé partner voor de Nederlandse en Belgische markt ...
BOB-KOB Opleidingen
BOB Opleiding, Training en Advies is hét opleidingsinstituut voor kaderfunctionarissen en management in de bouw ...