Mensen willen steeds vaker in middelgrote stad wonen

Mensen willen steeds vaker in middelgrote stad wonen

Gepubliceerd op:

Doordat er minder woningen beschikbaar zijn in de grote steden wijken woningzoekenden massaal uit naar middelgrote steden buiten de Randstad. Amersfoort, Haarlem en Nijmegen zijn bijvoorbeeld steeds populairder. Dat blijkt uit de Hittekaart 2017, een jaarlijkse inventarisatie van de woningmarkt door gebiedsontwikkelaar BPD.

Naast de van oudsher populaire steden Amsterdam, Utrecht en Den Haag zijn de middelgrote steden buiten de Randstad steeds meer in trek onder woningzoekenden. Een hoge score op de hittekaart kenmerkt zich door hoge prijzen en of veel huizenverkopen, maar ook een sterke (verwachte) huishoudensgroei.

Ook Veluwe is in trek
De top-3 van populaire steden wordt ingenomen door Amsterdam, Utrecht en Den Haag. De vierde, vijfde en zesde plek zijn respectievelijk voor Haarlem, Amersfoort en Rotterdam. Amstelveen, Nijmegen, Breda en Diemen horen ook tot de tien meest geliefde woonlocaties. Ook de Veluwe is in trek; Apeldoorn, Ede en Barneveld gaan deel uitmaken van het ‘kansrijke’ gebied.

Olievlek die zich uitbreidt
De Hittekaart laat dit jaar zien dat de vraag op de woningmarkt zich geleidelijk als een olievlek uitbreidt van de Randstad richting de provincie. De druk op de woningmarkt, met name in de vier grote steden van de Randstad, zorgt ervoor dat de gemeenten die goed bereikbaar zijn, en in de directe nabijheid daarvan liggen, ervan profiteren.

Oplopende prijzen
‘De Hittekaart geeft duidelijk aan dat de druk op de stedelijke regio’s hoog is. Deze druk breidt zich steeds meer uit, naar het noorden, oosten en zuiden van de Randstad – naar steden zoals Haarlem, Amersfoort en Nijmegen. Ook de Brabantse stedenrij, Groningen, Maastricht en Leeuwarden zijn in trek. Dat is goed te verklaren. Er is de laatste jaren nauwelijks gewerkt aan grotere nieuwe woningbouwplannen en de prijzen in de stad lopen op. Mensen wijken uit naar de middelgrote steden, omdat de druk in de grote steden te hoog is’, aldus Desirée Uitzetter, directeur Gebiedsontwikkeling bij BPD.

(Bron: BPD)

Een greep uit ons leveranciersregister

Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...
Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...