Massief-passief bouwen zet nieuwe norm in Nederland

Massief-passief bouwen zet nieuwe norm in Nederland

Gepubliceerd op:

Nederland heeft een forse achterstand als het gaat om passief bouwen, maar lang duurt dat niet meer. In het Twentse Vroomshoop verrees een van de eerste woon-zorgcomplexen die volgens de ‘massief-passief’-methode zijn gebouwd. De nieuwe aanpak fascineert. “Het is een avontuur waarin iedereen steeds enthousiaster wordt.”

Vanaf 2020 moet alle nieuwbouw in Nederland energieneutraal zijn. Passief bouwen gebeurde oorspronkelijk op basis van houtskeletbouw en voornamelijk in de Scandinavische en Duitstalige landen. Met massief passief wordt bedoeld dat het passiefhuis op de traditionele Nederlandse manier wordt gebouwd, dus met een luchtspouw en massieve materialen als baksteen en kalkzandsteen.

Een passiefhuis maakt optimaal gebruik van passieve energiebronnen in huis, zoals zonlicht, de bewoners en apparaten. Het ‘actieve’ energiegebruik ligt dankzij hoogwaardige isolatie veel lager dan in traditionele nieuwbouw, maar tijdens het ontwerp- en bouwproces komt er ook veel meer bij kijken.

Dunne isolatieplaten van Recticel Insulation
In Vroomshoop is net zoals bij het woonproject in Grijpskerke gebruik gemaakt van isolatieplaten van Recticel Insulation. De PUR en PIR platen staan bekend als Eurowall en Eurofloor. Ze zijn voor hun hoge isolatiewaarde ultradun, zodat geen muren van kasteeldikte nodig zijn om de passiefhuisnormen te bereiken.

Zorgvuldig bouwen
Het nieuwe bouwen vraagt wel om aanpassingen in het bouwproces. Met traditionele methoden en het Bouwbesluit als uitgangspunt lukt het bijvoorbeeld niet om een gebouw volkomen luchtdicht  te krijgen. Project engineer Nico Beijnen van Recticel Insulation: “Een luchtdichte gebouwschil is een absolute voorwaarde. Dat bereik je met drielaags glas en een doorlopende vloer-, wand- en dakisolatie in twee lagen van 120 millimeter. Alle overgangen worden met tape zorgvuldig afgedicht. Verder moeten koudebruggen worden voorkomen, wat hoge eisen stelt aan de kozijndetails en montage. De oriëntatie op de zon is belangrijk. Je moet heel zorgvuldig zijn en aandacht besteden aan alle mogelijke luchtlekken, zelfs de brievenbus en sleutelgaten. Maar het resultaat is dan ook verbluffend. Een energierekening van een paar tientjes per maand een comfortabel en gezond binnenklimaat. Wie wil dat nu niet?”

Meer weten?
Mail voor een afspraak met één van onze adviseurs naar: vanderhoek.roland@recticel.com. Of kijk voor meer informatie op de site: www.massiefpassief.nl

        

Een greep uit ons leveranciersregister

MASTUM bv
MASTUM ontzorgt u graag door samen met u de staat van de daken in kaart te brengen ...
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Jan Snel Group BV is marktleider in de Benelux op het gebied van modulaire bouwoplossingen ...
Koston Nederland BV
Koston Isolatie, specialist in isolatie en energiebesparing ...