Uniek: DOTT H met amberkleurige LED-verlichting

Uniek: DOTT H met amberkleurige LED-verlichting

Gepubliceerd op:

Hoe kunnen we een nieuw woongebouw verlichten zonder dat dit hinder oplevert voor vleermuizen in de omgeving? Om aan die vraag te voldoen heeft Lightronics het bestaande DOTT H-armatuur voorzien van amberkleurige LED-verlichting. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat deze kleur het minste impact heeft op het gedrag van vleermuizen. Totaal-installateur Ventimon verzorgde het installatietechnische deel.

In Berg en Dal is het voormalige woonzorgcentrum Vijverhof duurzaam getransformeerd naar 72 appartementen. Eén van de uitdagingen voor installateur Ventimon was de buitenverlichting omdat de plek waar het pand staat, ook leefgebied is van veel vleermuizen. Lightronics kreeg de vraag het bestaande DOTT H-armatuur door te ontwikkelen en te voorzien van amberkleurige LED-verlichting. Eerder was al gekozen voor armaturen uit de DOTT-familie voor binnen-toepassingen – denk hierbij aan de gangen in het woongebouw. Omdat de DOTT H ook nog voorzien kan worden van een afscherming – zodat er gericht licht ontstaat, was dit een voor de hand liggende keuze. De bewoners kunnen de armaturen wel individueel aansturen. Tot slot is de vluchtweg voorzien van TPN LED-noodverlichtingsarmaturen, ook voorzien van de amberkleurige LED’s.

Comfort Light
Zoals gezegd werd voor de binnenzijde van het complex, de gangen en de trappenhuizen, gekozen voor de DOTT-armaturenfamilie. In de kern van het complex werd gekozen voor de DOTT XL met noodverlichting, terwijl de trappenhuizen en de gangen zijn uitgerust met de DOTT. Alle armaturen werden voorzien van Comfort Light met onder andere een interne autonome bewegingsmelder en schemerschakelaar. De automatische dimfunctionaliteit vermindert de lichtintensiteit van het armatuur stapsgewijs.

DOTT is onderdeel van de HOGRO PLUS-serie van Lightronics. Deze armaturen in verschillende afmetingen, DOTT, DOTT M, DOTT XL en DOTT Extreme combineren een fraai design met de modernste LED-technologie en bieden de mogelijkheid om een appartementencomplex met een eenduidige uitstraling en een duidelijke signatuur te creëren. Nieuw in het assortiment is de DOTT H die voorzien kan worden van een afscherming of bijvoorbeeld een gestanst huisnummer.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw wooncomplex(en)?
Met een lichtberekening weet je precies welke verlichting het beste past in de woonomgeving die je verlicht wilt hebben. Onze lichtspecialisten maken graag een lichtplan op maat. Kijk op de website lightronics.nl of bel direct Lightronics: 0416 56 86 00.
Een greep uit ons leveranciersregister

Zig
Digitale oplossingen voor alle woningcorporaties ...
CEDRAL
Jouw partner voor dak- en gevelmaterialen ...
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...