Laurentius jarenlang opgelicht door nog een projectontwikkelaar

Laurentius jarenlang opgelicht door nog een projectontwikkelaar

Gepubliceerd op:

Woningcorporatie Laurentius is jarenlang opgelicht door de Limburgse projectontwikkelaar Nieuwe Borg, die daarbij hulp kreeg van twee inmiddels ontslagen directeuren van de corporatie. Dit heeft Laurentius tientallen miljoenen euro’s gekost. De corporatie heeft inmiddels aangifte gedaan.

De oplichting kwam aan het licht door forensisch onderzoek dat de corporatie heeft laten uitvoeren. De uitkomsten van het onderzoek zijn in handen van NRC Handelsblad. De projecten waarbij Laurentius benadeeld zou zijn door Nieuwe Borg zijn het Willemskwartier in Tilburg, het Centrumplan in Gilze en Villa Vrijstaete en Stationspark/De Meander in Roermond. Bij deze projecten zou de projectontwikkelaar hebben samengespannen met voormalig directeur-bestuurder Walter V. Volgens de beoordeling van het onderzoek door Ivy Advocaten, was er mogelijk sprake van steekpenningen omdat de Laurentius-directie voortdurend ‘onzakelijke’ beslissingen nam. Die pakten in het voordeel van Nieuwe Borg uit en kostten Laurentius miljoenen. Ook een andere directeur en de toenmalige voorzitter van de Raad van Commissarissen zouden bij één of meerdere oplichtingsgevallen betrokken zijn geweest. De schade voor de corporatie loopt in de tientallen miljoenen euro’s. Laurentius heeft aangifte gedaan van omkoping, oplichting en valsheid in geschrifte.

De afgelopen elf jaar kwamen zestien corporaties in opspraak door riskante investeringen, fraude en gebrekkig toezicht. De reeks schandalen was voor de Tweede Kamer in april aanleiding tot de instelling van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. Wat Laurentius betreft is nu aangifte gedaan tegen onder anderen voormalig directeur-bestuurder Walter V. en zijn collega, financieel directeur Joop Peijen. V. is al verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek rond Laurentius. Hij zou smeergeld hebben aangenomen van nog een andere projectontwikkelaar,  Wildhage uit ’s Gravenmoer. Wildhage verdiende miljoenen aan vastgoeddeals met Laurentius. De corporatie had vorig jaar een schuld van 100 miljoen euro.

Bron: nrc.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

MASTUM bv
MASTUM ontzorgt u graag door samen met u de staat van de daken in kaart te brengen ...
IVVD Opleidingscentrum / Studio
IVVD is een onafhankelijk kennisplatform én innovatieve opleidingspartner voor organisaties en medewerkers ...
HRsolar B.V.
HRsolar streeft naar duurzaamheid ...