Kunststof kozijnen recyclen? Ja natuurlijk.

Kunststof kozijnen recyclen? Ja natuurlijk.

Gepubliceerd op:

Het aanbod van oude kunststof kozijnen neemt spectaculair toe. Tijd voor actie, vindt de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG). Kunststof kozijnen zijn uitstekend geschikt voor hergebruik en de VKG streeft naar een 100 procent sluitende kringloop. Dat kan alleen met de hulp van woningcorporaties, VvE’s en gemeenten.


Ruim zestig jaar geleden verschenen de eerste kunststof kozijnen in het Nederlandse straatbeeld. Meestal ter vervanging van de houten kozijnen uit de naoorlogse wederopbouwwijken. Veel woningen uit de jaren 50, 60 en 70 voldoen niet meer aan de huidige milieueisen en zijn rijp voor renovatie of sloop. Tel daarbij op dat de bouwsector de crises langzaam achter zich laat en het is duidelijk dat de volumes oude kunststof gevelelementen fors gaan stijgen. Tijd voor actie, vindt de VKG.

Draag bij aan 100% recycling
Oude kunststof kozijnen zijn uitstekend geschikt voor hergebruik. De VKG heeft met partners in de recyclingindustrie een systeem dat oude kozijnen voor u inzamelt en verwerkt tot nieuwe kozijnen. Zonder gedoe en kostendekkend. Veel aannemers en VKG-leden weten de weg naar de VKG-inzamelpunten inmiddels goed te vinden. Zo’n 75 procent van de oude kozijnen wordt momenteel gerecycled. Met de te verwachten toename van oude kunststof kozijnen in het verschiet, luidt de VKG de noodklok. De VKG streeft naar 100 procent hergebruik van oude kunststof gevelelementen. Dat kan alleen als woningcorporaties, VvE’s en gemeenten meewerken. Bijvoorbeeld door het recyclen van kunststof kozijnen standaard op te nemen in aanbestedingen.

VKG Recycle
De VKG is de branchevereniging voor de hele keten van bedrijven die zich bezighouden met toelevering, productie, montage  en recycling van kunststof kozijnen. De leden en hun producten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Dit geldt ook voor het VKG Recyclesysteem. Het recyclesysteem bestaat sinds 1994 en wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Lever oude kunststof kozijnen in
Maakt u ook graag een punt van duurzaam renoveren? Laat uw oude kunststof gevelelementen dan (zonder glas of andere vervuiling) kosteloos achter bij een VKG-inzamelpunt. Kijk op www.vkgkozijn.nl/recycle voor een inzamelpunt bij u in de buurt. Bij grote projecten kunnen we een container op uw bouwlocatie plaatsen. Informeer naar de mogelijkheden via tel. 030-7509801 of mail recycle@vkgkozijn.nl.

Meer informatie: www.vkgkozijn.nl/recycle


Een greep uit ons leveranciersregister

BoFloor B.V.
Dé groothandel voor Verenigingen van Eigenaren ...
Breijer Schilders & Gevelonderhoud
Uw vastgoed in de gewenste conditie houden. Daar gaat het om bij schilderwerk en gevelonderhoud ...
RECO Lift Solutions
Verhuur van tijdelijke personenliften, trapliften en noodliften voor iedere situatie ...