Kortingsregeling voor corporaties verergert woningmarktproblematiek

Kortingsregeling voor corporaties verergert woningmarktproblematiek

Gepubliceerd op:

De verkoop van corporatiewoningen tegen ‘stuntprijzen’ zal de bestaande problematiek op de woningmarkt verergeren. Dat verwachten de Vereniging Eigen Huis en makelaarsvereniging NVM, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Woningcorporaties mogen volgens nieuwe regels van minister Blok hun oude huurhuizen met 25% korting te koop aanbieden. Zo kunnen ze hun inkomsten vergroten, nu veel van de corporaties met financiële problemen kampen. Volgens de twee verenigingen zal dit de toch al problematische woningmarkt nog meer schade toebrengen. Particuliere woningeigenaren hebben nu al de grootste moeite hun huizen kwijt te raken tegen een redelijke prijs. Als woningcorporaties gaan stunten met hun verkoopprijzen, maakt dat het er voor andere aanbieders nog moeilijker op. Ze verliezen concurrentiekracht. Het zal er voor zorgen – zo geven de twee verenigingen aan – dat de doorstroming nog verder zal stokken. De Vereniging Eigen Huis geeft in het AD aan dat particulieren ook nu al te maken hebben met schadelijke kortingen door verkopende corporaties. Ze gaan ook nu in sommige gevallen al tot 20.000 onder de prijs van een vergelijkbare particuliere woning bij hun aanbiedingen. Als de nieuwe regels van minister Blok dit nog makkelijker gaan maken, zou het hek van de dam zijn. De NVM noemt deze strategie in het AD een vorm van marktverstoring en valse concurrentie.

De nieuwe regels van minister Blok houden in dat corporaties bij kortingen tot 25 procent niet langer verplicht zijn een winstdelingsregeling te treffen met de koper. Door de dalende huizenprijzen is die regeling tegenwoordig onaantrekkelijk voor de corporaties. Het betekent dat ze meedelen in het verlies, als de particulier zijn voormalige corporatiewoning weer doorverkoopt. Corporaties moeten daarvoor voortdurend geld achter de hand houden. De verwachting is dat veel corporaties gebruik zullen gaan maken van de nieuwe mogelijkheid. Er wordt in september beslist of de nieuwe regels doorgaan.

Bron: ad.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Forbo Eurocol Nederland B.V.
Uw partner voor zorgeloos woonplezier ...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...