Koolmonoxidevergiftiging nog steeds op de loer

Koolmonoxidevergiftiging nog steeds op de loer

Gepubliceerd op:

Het aantal doden en gewonden door koolmonoxidevergiftiging in Nederland blijft hoog en is de afgelopen vijf jaar zelfs toegenomen. Koolmonoxide werkt als een sluipmoordenaar. Het is een kleurloos en reukloos, zeer giftig gas dat 240 keer sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof.


Het risico op Co-vergiftiging wordt vergroot door verkeerd geïnstalleerde of slecht onderhouden geisers, cv-ketels of gaskachels. Bij verbrandingstoestellen zal bij te weinig aanvoer van verse lucht een onvolledige verbranding optreden waardoor de koolmonoxide vrijkomt. Er is volgens de brandweer sprake van een toename van het aantal onbekwame installateurs op de markt en door slechte installatie van verwarmingsapparatuur kunnen dus ook moderne ketels koolmonoxide lekken.

Het blijft dus zaak om woningen zeer goed te controleren op veiligheid. En dan niet alleen de gasinstallaties en gasapparatuur, maar tevens de overige installaties die deel uitmaken van de zogenaamde “woning-APK” en ongevallen kunnen veroorzaken zoals brand, ontploffing, kortsluiting en legionella besmetting.

De NTA 8025 is voor deze veiligheidscontrole een goede tool. Deze “Nederlandse Technische Afspraak” bevat een methode die bepaalt of bestaande technische installaties en apparaten in de woningen voldoen aan het maatschappelijk aanvaardbare minimale veiligheidsniveau. Dit volgens de specifieke normen die erop van toepassing zijn.

Woning Advies Nederland (WAN) is een bedrijf wat zowel gecertificeerd is, alsmede gespecialiseerd is in het uitvoeren van diverse metingen en visuele keuringen voor woningcorporaties, gemeenten en particulieren. Wij voeren onder meer APK-keuringen voor woningen uit conform de genoemde NTA 8025.  De keuring strekt zich uit over de inspectie van alle installaties in een woning en alle hierop aangesloten apparatuur.

Door gebruik te maken van hulpmiddelen, zoals een iPad, kunnen wij onze zeer nauwkeurige keuringen direct na opname aanleveren in een heldere digitale rapportage voorzien van foto’s. Op deze wijze helpen wij onze relaties in het optimaliseren en verkorten van hun werkprocessen. Een van de pijlers van ons succes is het feit dat we een onafhankelijke en objectieve partij zijn.

Wil jij samen met een innovatieve, flexibele en betrouwbare partner duurzaam aan de slag?

Kijk op www.woningadviesnederland.nl voor meer informatie, bel ons of stuur een email via werk@woningadviesnederland.nl. We spreken graag met je af om de diverse mogelijkheden toe te lichten.


Een greep uit ons leveranciersregister

Jansen Huybregts Onderhoud Renovatie B.V.
Optimale tevredenheid van opdrachtgevers en huurders ...
Tenten Solar Zonnepanelen B.V.
Tenten Solar Zonnepanelen is dé specialist, groothandel, leverancier en installateur op het gebied van zonne-energie ...
IVVD Opleidingscentrum / Studio
IVVD is een onafhankelijk kennisplatform én innovatieve opleidingspartner voor organisaties en medewerkers ...