Glasheldere oplossingen voor atria

Glasheldere oplossingen voor atria

Gepubliceerd op:

Een atrium is een aanwinst voor je gebouw. Het zorgt voor een buitengevoel terwijl je de voordelen hebt van een binnenruimte. Zelfs op een koude dag is het mogelijk om toch buiten je woning te genieten van de zon en andere bewoners te ontmoeten. Het hebben van een atrium vraagt echter ook om een frisse blik op brand- en vluchtveiligheid.

Hoe dat zo? Door een buitenruimte te overkappen ontstaat er een nieuwe binnenruimte. Deze zal bij een brand kunnen verroken dus moet er goed worden nagedacht over hoe de gebruikers bij een brand veilig het gebouw kunnen verlaten. Er moeten dus - extra - maatregelen worden genomen zodat de bewoners in het geval van rook en brand alsnog genoeg tijd hebben om het pand te ontvluchten.

Er zijn gelukkig legio mogelijkheden om een atrium brand- en rookveilig te maken. Bijvoorbeeld de toepassing van natuurlijke rook- en warmteafvoer. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van het principe van thermisch drijfvermogen: warme lucht stijgt op. Door op laag niveau openingen te realiseren en op hoog niveau luiken te plaatsen is van dit principe gebruik te maken.

Uiteraard is de toepassing van natuurlijke rook- en warmteafvoer afhankelijk van onder andere de hoogte van een gebouw. Op een gegeven moment is de warme rook van een brand afgekoeld en kan het een gebouw niet meer verlaten, op dat moment zal er een oplossing gevonden moeten worden in het mechanische afvoeren van rook.

Of er nu voorzien is in een natuurlijk of mechanisch rook- en warmteafvoersysteem, in de beide situaties kan dit systeem ook worden ingezet voor comfortventilatie op bijvoorbeeld warme dagen.

De werking van natuurlijke RWA is goed te zien in het Smoke Experience Centre van Kingspan Light + Air. Wil je zelf meemaken hoe het is om te moeten vluchten uit rook en hoe natuurlijke rook- en warmteafvoer jouw atrium kan helpen? Bekijk de video hieronder of neem contact op met één van onze experts:Brandveiligheid Rookbeheersing | Kingspan NL

Een greep uit ons leveranciersregister

Hofmeier I Interim & Consulting
Hofmeier is business partner voor financiële en organisatievraagstukken. Onze missie: organisaties helpen om hun ambities ...
Unexus
Unexus ontwikkelt intelligente omnichannel software die alle communicatie afhandelt & aflevert bij de juiste personen ...
Liftintermediair
Liftintermediair: De volledig onafhankelijke, ervaren adviseur in liftinstallaties ...