Galerij afsluiting ten behoeven van comfort. Hoe lost u dit veilig op

Galerij afsluiting ten behoeven van comfort. Hoe lost u dit veilig op

Gepubliceerd op:

Stel, u heeft galerijflats in uw bezit die toe zijn aan renovatie. Flats die dateren uit eind jaren '70 en niet meer voldoen aan de leefbaarheidseisen anno nu. Daarnaast stelt de EPBD ook een aantal eisen. Hoe zorg je nu voor comfort en energie-efficiëntie van deze woningen zonder dat de brandveiligheid in het gedrang komt?

Extra gevel
Vanuit het oogpunt van comfort en verduurzaming komt het veelvuldig voor dat galerijen van een woongebouw voorzien zijn of worden van een extra gevel aan de buitenzijde. Deze situatie doet zich voor bij nieuwbouw en bij bestaande bouw. Hiermee kunnen weersinvloeden zoals regen, wind, sneeuw en vorst  buiten worden gehouden, hetgeen leidt tot de gewenste mate van comfort op de galerijen en de aangrenzende woningen.

Wat betekent dit voor de brandveiligheid
Door de aanwezigheid van deze gevel aan de buitenzijde moeten de galerijen worden aangemerkt als besloten ruimte. Dit betekent dat op basis van het Bouwbesluit 2012 de galerijen worden aangemerkt als  extra beschermde vluchtroute. De woningen grenzend aan de galerijen worden aangemerkt als brandcompartiment. Vanuit een brandcompartiment naar een extra beschermde vluchtroute geldt een WBDBO-eis en een rookwerendheid-eis.

De oplossing
Om de galerijen als niet-besloten te kunnen beschouwen, dient per galerijdeel voldoende netto oppervlakte aan openingen te worden gerealiseerd in de buitengevel. Voor de invulling van de openingen van een galerijafsluiting kan gekozen worden voor permanente openingen of automatisch te openen delen op signaal van een brandmeldinstallatie, een RWA-installatie. Groot verschil tussen permanente openingen en de toepassing van een RWA-installatie is het comfortniveau op de galerijen. Bij permanente openingen zal de bescherming tegen weersinvloeden beperkt zijn. Met een RWA oplossing kan men kiezen voor oplossingen die aansluiten op de isolerende of akoestische eisen die aan een vliesgevel gesteld worden.

Goed advies
Verduurzaming, comfort en brandveiligheid bij galerijflats gaan dus zeker goed samen. Met het juiste advies zorgt u voor een optimale veilige woonomgeving zonder afbreuk te doen aan comfort, esthetica en duurzaamheid. Wilt u hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs via kla.nl.info@kingspan.com


Een greep uit ons leveranciersregister

ATAG Heating
ATAG als uw langetermijnpartner ...
ACQOM Trading B.V.
Bij ACQOM staat onze passie voor innovatie en duurzaamheid centraal ...
Zonduurzaam
Zonnepanelen kopen bij Zonduurzaam?