Brandveiligheid en galerijafsluitingen

Brandveiligheid en galerijafsluitingen

Gepubliceerd op:

Stel: je woont in een flatgebouw. De voordeur van je appartement ligt aan een galerij. In de lente is het heerlijk: je zet de deur open en de frisse lentelucht komt je appartement binnen. Maar nu in de winterse kou is het toch niet handig.


Er komt meer kou op de gevel te staan, je voelt misschien tocht langs de voordeur en ook het onderhoud aan de gevel is frequenter. Dat moet duurzamer kunnen: we sluiten de galerij af, weg met de kou, het extra stoken en ook het onderhoud van de gevel kan nu goedkoper!

Voor de duurzaamheid op het gebied van warmte en comfort is er dus veel voor te zeggen. Toch moet er rekening gehouden worden met een nieuwe realiteit als een galerij eenmaal is afgesloten, namelijk dat de nieuwe, afgesloten galerij nu gezien wordt als afgesloten ruimte én als extra beschermde vluchtroute. Er moeten dus extra maatregelen genomen worden om de veiligheid van de bewoners te garanderen en de galerij veilig te houden in het geval van een evacuatie.

Het Bouwbesluit zegt vervolgens dat de gevels van de appartementen rook- en brandwerend moeten zijn. De appartementen worden immers gezien als brandcompartiment en de rook en brand willen we niet in de galerij krijgen. Zijn de gevels niet rook- en brandwerend dan zijn er in principe twee mogelijkheden om alsnog te voldoen aan het Bouwbesluit: de gevels rook- en brandwerend maken, of het realiseren van een automatisch openende galerij waardoor eventuele rook een galerij kan verlaten.

Niet alleen is rook doodsoorzaak nummer 1 bij een gebouwbrand, rook zorgt ook voor desoriëntatie in geval van het vluchten uit een gebouw. Om die desoriënterende werking te ervaring hebben we bij Kingspan Light + Air ons eigen ‘Smoke Experience Centre” waarin te werking van rook op het vluchten uit een gebouw te ervaren is en tegelijk de werking van RWA zichtbaar is.

Of een automatisch te openen galerijafsluiting mogelijk is in een gebouw is niet vooraf vast te stellen. Het hangt immers af van het gebouw en van eventuele obstakels en belemmeringen. Een goed advies helpt je in het maken van de juiste keuze. Meer lezen over galerijafsluitingen? Lees dan verder in onze whitepaper: kla-nl-whitepaper-brandveiligheid-galerijflats.pdf (kingspan.com)

Een greep uit ons leveranciersregister

Vaillant Group Netherlands B.V.
Vaillant is een internationale marktleider op het gebied van verwarmings- en ventilatietechnologie ...
BSH Huishoudapparaten
BSH Huishoudapparaten B.V. is in Nederland verantwoordelijk voor de marketing, sales en service van de huishoudapparaten ...
Bruynzeel Keukens
Bruynzeel Keukens: marktleider in keukens op de zakelijke markt ...