Brandveiligheid dankzij RWA

Brandveiligheid dankzij RWA

Gepubliceerd op:

Rook is een van de belangrijkste veroorzakers van gewonden en slachtoffers bij brand. Installaties die de verspreiding van rook beheersen kunnen daarom een belangrijke rol spelen. Deze installaties noemen we ook wel Rook- warmteafvoerinstallaties, afgekort RWA.

Het doel van deze installaties is het garanderen van een veilige ontvluchting en ontruiming van het gebouw en het verzorgen van veiligheid voor hulpverleners.

U kunt rookbeheersing toepassen bij:
  1. Atria
  2. Galerijafsluitingen
  3. Trappenhuizen
  4. Portiekflats
1. Atria
Als u een RWA-installatie in een atrium toepast wordt rook en warmte afgevoerd door middel van ventilatie. Hierdoor kunnen aanwezigen veilig vluchten en kunnen de hulpdiensten hun werk doen. Het is belangrijk om rekening te houden met de bouwkundige, installatietechnische en organisatorische maatregelen (BIO) om te komen tot een brandveiligheidsniveau dat past bij de gebruikersgroep van het gebouw.

2. Galerijafsluitingen
Vanwege duurzaamheid of comfort worden soms de galerijen van woongebouwen afgesloten door middel van een gevel. Dit levert energiebesparing op en zorgt voor een aangename temperatuur. Dit heeft wel gevolgen voor de brandveiligheid.

Op basis van het Bouwbesluit 2012 worden de afgesloten galerijen gezien als extra beschermde vluchtroute. De woningen die aan de galerijen liggen worden gezien als brandcompartiment. Volgens de WBDBO-eisen moet het 30 minuten lang mogelijk zijn om veilig te vluchten.

Er zijn twee methodes om bij een galerijafsluiting te voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit.
  1. De woninggevels brandwerend uitvoeren.
  2. Het plaatsen van een RWA-installatie in de buitengevel. Hierdoor kunt u de galerij openen in geval van brand en wordt veilig vluchten mogelijk.
U kunt deze maatregelen ook combineren om een veilige vluchtweg en een veilige ontruiming zonder overlast van rook te realiseren.

3. Trappenhuizen
Trappenhuizen zijn belangrijk bij de ontvluchting. Daarom moeten in die ruimtes worden voorzien van brandwerende materialen en afgeschermd zijn van alle andere ruimtes. De toegangsdeuren moeten zelfsluitend zijn, maar wel te openen zijn door vluchtende mensen. Toch kan rook een bedreiging vormen, ondanks al deze maatregelen.

Rook dringt door kieren en geopende deuren het trappenhuis binnen en frustreert op deze wijze een veilige ontvluchting en/of ontruiming. Een oplossing hiervoor is een overdrukinstallatie. Hiermee pompt u mechanisch lucht in het trappenhuis en ontstaat overdruk. Dit zorgt er voor dat er geen rook in het trappenhuis komt, zelfs als een deur wordt geopend.

4. Portiekflats
In Nederland zijn veel flats waarbij de woningdeur direct aansluit op de trappenhal. Per 1 juli 2020 moeten deze woningdeuren een deurdranger hebben volgens het Bouwbesluit. Hiermee voorkomt u dat rook de portiek instroomt. 

Er zijn maar een beperkt aantal woningen die alleen de portiek als vluchtweg hebben. Toch leert de praktijk dat rookbeheersing een grote bijdrage kan leveren aan het veiligheidsniveau van de betreffende vluchtweg. Dit komt omdat de aanwezigheid van rook leidt tot verminderd zicht en dus verslechtering van de vluchtomstandigheden.

Dit kunt u op twee manieren oplossen. Door een RWA-installatie toe te passen of een overdrukinstallatie toe te passen.

De rol van RWA
RWA oftewel rookbeheersingsinstallaties kunnen van grote toegevoegde waarde zijn bij de realisatie van brandveiligheid van een woning of gebouw. Hiermee creëren we een goede omgeving voor het veilig vluchten en ontruimen en voorzien we in voldoende mate van veiligheid voor hulpverleners.

Meer weten, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!
Tel: 0413 - 338 338
@: kla.nl.brandveiligheid@kingspan.com
Web: www.kingspanlightandair.nl
@ 2022 Kingspan Group. All Rights Reserved

Een greep uit ons leveranciersregister

Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
ACQOM Trading B.V.
Bij ACQOM staat onze passie voor innovatie en duurzaamheid centraal ...
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...