Retentiedak bindt strijd aan met wateroverlast

Retentiedak bindt strijd aan met wateroverlast

Gepubliceerd op:

Extreme regen- en hagelbuien kunnen honderden miljoenen euro’s schade veroorzaken. Vanwege een veranderend klimaat is de verwachting dat het aantal hoosbuien zal toenemen, met alle gevolgen van dien voor huizen, straten en het riool. Een retendiedak biedt uitkomst.

In juni 2016 veroorzaakten extreme regenbuien in het zuiden van Nederland voor meer dan 700 miljoen euro aan schade.

Onder water
Er is geen wetenschappelijke definitie van een ‘piekbui’, maar deze kenmerkt zich door het relatief kleine oppervlak dat hij beslaat. Zo kan in het ene dorp wateroverlast ontstaan, terwijl het in het volgende dorp droog blijft.

Bij extreme regenbuien kan het riool het water niet meer afvoeren. De riolen lopen over, waardoor water op straat blijft staan, en huizen, tuinen en schuren onder water lopen.

Zware regenval
Nederlandse steden en dorpen krijgen volgens het KNMI gemiddeld vijf keer per jaar te maken met regenval tussen de 20 en 24 millimeter binnen een etmaal (24 uur). Regenval van 26 tot 32 millimeter komt gemiddeld twee keer per jaar voor. De meeste regen valt in de zomer, vooral uit onweersbuien. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vocht in de lucht.

Een retentiedak heeft als doel regenwater tijdelijk op te slaan en vervolgens vertraagd af te voeren. Hierdoor komt niet al het regenwater direct in het riool terecht, waardoor het risico op wateroverlast (zowel binnen als buiten) wordt verkleind. Dit wordt ook wel waterbuffering genoemd.

Draagkracht
Een retentiedak kan op allerlei daken worden toegepast: op sedumdaken (groene daken), onder een dakterras of onder een parkeerdek. Onder deze bovenste laag worden substraat-, filter- en drainagelagen aangebracht, die het regenwater vasthouden. Uiteraard dient het systeem volledig waterdicht te worden geïnstalleerd.

Vanwege het gewicht van het water is niet elk dak geschikt als retentiedak. Het dak moet van beton zijn en het gewicht (minimaal 100 kg/m2) kunnen dragen.

Voordelen retentiedak
  • Ontlast het riool
  • Neemt geen ruimte in
  • Onzichtbaar
  • Breed toepasbaar
Nadelen retentiedak
  • Relatief prijzig
  • Niet elk dak is geschikt

Een greep uit ons leveranciersregister

Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...