Repareer je dak als de zon schijnt!

Repareer je dak als de zon schijnt!

Gepubliceerd op:

Volgens het spreekwoord moeten we het dak repareren als de zon schijnt. Als dakdekkers zijn we minder strikt: de zon hoeft niet te schijnen, maar bij droog weer je dak laten inspecteren, kan geen kwaad. Talloze bedrijven, VvE’s en scholen leerden die les de afgelopen maand.

De maand januari 2023 kenmerkte zich door veel en aanhoudende regen. “Het regent lekkages, merken dakdekkers”, kopte RTL Nieuws. Een dakdekker sprak tegenover de nieuwszender van ‘een gekkenhuis’. Ook bij De Dakmakers van Kewodak stond de telefoon roodgloeiend.

Daklekkages voorkomen
Als je in allerijl een dakdekker moet bellen vanwege een lekkage, dan ben je eigenlijk al te laat. Natuurlijk, we verhelpen het euvel graag, maar de schade aan dak, muren en meubilair is vaak al aangericht. De lekkage wordt pas opgemerkt bij forse regenbuien, terwijl een periodieke inspectie – bij droog weer – de schade had kunnen voorkomen.

Bedrijven, appartementencomplexen, scholen en instellingen hebben vaak een groot, plat dak. Zulke daken trekken veel vuil aan, met name takjes en bladeren. Dit vuil hoopt zich op, ook rond of in de hemelwaterafvoer. Hierdoor vindt regenwater steeds moeizamer een weg naar beneden.

Preventief dakonderhoud
De meeste platte daken hebben opstaande dakranden. Zodra de waterafvoer verstopt raakt, ben je afhankelijk van verdamping door de zon om het dak droog te houden. In natte periodes lukt dat niet. Het vuil beschadigt de deklaag en het water zoekt andere uitwegen – achter het lood.
Met weken van zware regenval achter de rug, en nog een aantal wintermaanden voor de boeg, is het aan te raden je platte dak preventief te laten inspecteren en reinigen. Kom nu in actie, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.


Een greep uit ons leveranciersregister

Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...